Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning för hållbar utveckling.
Utbildning är en avgörande faktor för att nå hållbar utveckling. I vårt samhälle finns det goda möjligheter till ett livslångt lärande, men det räcker inte med bara möjligheter till lärande. Det är nödvändigt att all utbildning, från förskolan till högskolan samt inom folkbildningen genomsyras av perspektivet hållbar utveckling. Det ställer krav inte bara på utbildningens omfattning och innehåll utan även på det sätt den genomförs.
Detta förutsätter att lagar, förordningar, läro- och kursplaner inkluderar perspektivet utbildning för hållbar utveckling. Det förutsätter även att lärarna har relevant kompetens för att inkludera hållbar utveckling i sin undervisning samt att undervisningen står i samklang med grundläggande demokratiska värderingar.
Nationalkommitten för Agenda 21 och Habitat föreslog i sitt betänkande (SOU 2003:31) åtgärder för att integrera hållbar utveckling i all pedagogisk skolverksamhet, bl a genom att utveckla indikatorer samt kompetensutveckling av lärare.
Av alla åtgärder är det kanske läroplanen, lärarutbildningarna och kompetensutvecklingen som är de viktigaste för att nå resultat inom utbildningsväsendet. Ett engagemang från vuxna ger barn och ungdomar den bästa vägledningen och förståelsen för en hållbar utveckling och behovet av att ändra vår livsstil.
Därför är det viktigt att regeringen återkommer till riksdagen med åtgärder för att ytterligare stimulera livslångt lärande för hållbar utveckling.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Sinikka Bohlin (s) |
Per-Olof Svensson (s) |