Motion till riksdagen
2004/05:Ub374
av Johan Pehrson (fp)

Jur.kand.-utbildning vid Örebro universitet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en fullständig jur.kand.-utbildning vid Örebro universitet.

Motivering

Juridiken har blivit en allt viktigare vetenskap för samhällsbygget. Juristutbildningen i Sverige var länge traditionellt yrkesinriktad, men på senare år har den dock kommit att breddas. Nu är det fler och fler studerande som inser den juridiska metodens fördelar som samhällsvetenskap.

Det mesta pekar på ett ökat behov av platser inom jur.kand.-utbildningen i landet. Det är i detta läge viktigt att våga bredda utbildningen och bryta gamla mönster för att bättre möta nya utmaningar. Örebro universitet har i en ansökan om jur.kand.-examensrättigheter visat på goda möjligheter att arbeta brett med juridiken och att samverka över ämnesgränserna. Utgångspunkten är en sammanhållen utbildning för den mer traditionella juristprofessionen såsom åklagare, advokat, domare, kronofogde, förvaltningsjurist och skattejurist. Arbetsmarknaden för personer med juridisk grundutbildning sträcker sig dock numera väsentligt utöver dessa traditionella juristyrken. Möjligheterna för Örebro universitet att utnyttja modern pedagogik för nytänkande studieteknik är särskilt goda, vilket är mycket viktigt för att bredda mångfalden bland jur.kand.-studerande i Sverige.

Juridisk utbildning i olika former har sedan mitten av 1970-talet bedrivits vid socialhögskolan, senare högskolan i Örebro och sedan 1999 vid universitetet i Örebro. För närvarande antas 120 studenter per år till det s.k. rättsvetenskapliga programmet, vilket kan omfatta 120 eller 160 poäng.

Det är Högskoleverket som beslutar om vid vilken högskola som examina inom grundläggande högskoleutbildning får avläggas. Beslut om detta grundas bland annat på en granskning av hur lärosätet tillgodoser de krav som ställs enligt högskolelagen och högskoleförordningen beträffande bland annat utbildningens kvalitet. Detta avgörs i grunden av regeringens anslagsfördelning och vilken profil man väljer inte minst på sin forskningspolitik.

Stockholm den 1 oktober 2004

Johan Pehrson (fp)