Motion till riksdagen
2004/05:Ub373
av Johan Pehrson (fp)

Retorik i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utöka retorikträningen i skolan och undersöka hur skolan lyckas med att lära ut retoriska kunskaper.

Motivering

Att våga tala inför en grupp människor är ett obehagligt hinder för många svenskar, och den rädsla som är förknippad med detta kan många gånger upplevas som oerhört svår. Denna rädsla omöjliggör också ett aktivt deltagande i de demokratiska processerna för en stor del av befolkningen.

För att förhindra att rädslan uppstår behöver människor i tidig ålder lära sig att tala inför andra människor. Systematisk träning i retorik och presentationsteknik borde därmed vara ett självklart inslag redan de första skolåren. Det handlar om att det ska bli en positiv upplevelse att prata inför andra. Genom tidig presentationsteknik skulle eleverna kunna få rika talträningstillfällen och verksamma redskap att använda i framtida talsituationer. Att våga tala offentligt stärker självförtroendet och ökar medvetandet om vikten av att delta i samhälls- och kulturliv.

I förskolans läroplan är visserligen kommunikation ett centralt begrepp, och i grundskolans kursplan i svenska lyfts skolans ansvar för den språkliga utvecklingen fram. I kursplanen står det uttryckligen att den språkliga utvecklingen ska leda till "ökad säkerhet att använda språket uttrycksfullt och tydligt i både tal och skrift". Men det räcker inte. Kursplanen skulle ännu tydligare kunna betona vikten av att eleverna lär sig retorik. Det skulle i sin tur kunna leda till att ett av målen för svenskundervisningen lättare kunde uppnås, dvs. att eleverna ska våga uttrycka sig på olika sätt och muntligt redogöra för saker. Detta är ett område som andra länders elever genom sin skolgång blir mycket duktiga på, inte minst i USA. Eftersom det är oerhört viktigt för människor att ha självförtroendet att våga tala inför folk för att kunna agera som delaktiga samhällsmedborgare, anser jag att det borde undersökas hur väl skolorna lyckas med att lära ut retoriska kunskaper. Om brister upptäcks, bör Skolverket få i uppdrag att stödja skolorna i detta arbete.

Stockholm den 1 oktober 2004

Johan Pehrson (fp)