Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om komplement till skolbetygen.
Dagens skolsystem som betygsätter elever i en förbestämd skala säger väldigt lite om hur mycket en elev egentligen kan och vilken utvecklingspotential denne har. En bokstav ska idag dela in eleverna i ett A- och ett B-lag, utifrån ett skriftligt prov.
Det är min övertygelse att det skulle vara mer givande för både lärare, elever och föräldrar att ha utvecklingssamtal där man kan komma överens om åtgärder för att utveckla elevers potential och även göra föräldrar delaktiga i skolarbetet. Jag tror att det är viktigt att lära elever att kommunicera omkring eventuella svårigheter och förbereda dem på vuxenlivets utvecklingssamtal med kommande arbetsgivare.
Det är viktigt att vi slutar bunta ihop elever i bokstäver, att vi eftersträvar att successivt minskar betygens betydelse och istället ser till denne som en individ med egna behov, möjligheter och potential.
Jag vill därför föreslå att riksdagen tar initiativ till att stärka komplementen till betygen såsom utvecklingssamtal och individuella åtgärdsprogram. I takt med att elevernas förstahandsval till gymnasiet tillgodoses minskas också grundskolebetygens roll som urvalsinstrument.
Stockholm den 21 september 2004 |
|
Anders Bengtsson (s) |