Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rättvisa villkor för kommunala och fristående skolor.
Enligt skollagen är en kommun skyldig att se till att alla skolpliktiga barn i kommunen får sin rätt till utbildning tillgodosedd. Detta är rätt och riktigt. Med andra ord har alltså en kommun skyldighet att bereda plats för alla skolpliktiga barn. Därmed måste en kommun alltid ha ett visst utrymme reserverat för elevökningar vid en terminstart eller för andra elever som under läsåret flyttar till kommunen. En kommun måste också alltid kunna erbjuda plats på sina skolor när en fristående skola inte startar sin verksamhet eller när en fristående skola upphör med sin verksamhet.
Det är viktigt att fristående skolor och kommunala skolor verkar under lika villkor, inte minst för elevernas skull. Det har blivit allt vanligare med fristående skolor med olika driftsformer. Det innebär ju också att situationen med t.ex. konkurser kan bli allt vanligare eller att utbildningsföretaget helt sonika konstaterar att driften inte längre är så lönsam som man räknat med och därför lägger ner verksamheten. Detta har också hänt och kommer säkert att hända i framtiden.
I vanliga fall talar vi inom utbildningspolitiken ofta om att eleven är i centrum och att elevens väl och ve alltid kommer i första hand. Men detta gäller tyvärr inte när fristående skolor, med kort varsel, får för sig att lägga ner verksamheten. Elever kommer alltid då i kläm. Man får byta skola, och oftast kan man inte välja skolenhet utan får acceptera kommunens akuta placering.
Man kan få byta skola mitt under ett läsår. Man kan få byta skola just under den period då betygen inför gymnasieskolan skall läggas fast. Utbildningsföretagens enkelspåriga ekonomiska tänkande tar inte hänsyn till eleverna i detta hänseende. När ekonomin fallerar är det ekonomiska överväganden som styr, inte elevhänsyn.
Så borde det naturligtvis inte vara utan det borde ju alltid vara elevens bästa som är i centrum, oavsett vilken som är driftsansvarig för elevens skola. Det är först då som den enskilda eleven kan känna trygghet och med säkerhet veta att den studieplanering man bestämt sig för också långsiktigt gäller.
De fristående skolorna måste genom lagstiftning förmås ta ett större och mer långsiktigt ansvar för sina elever.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Lars Wegendal (s) |
|
Tomas Eneroth (s) |
Carina Adolfsson Elgestam (s) |