Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökat stöd till genusforskning.
Hur länge ska vi vänta på att bli jämställda? Hur ska fler kunna se de osynliga ryggsäckarna som vi alla bär på, fyllda med historiskt arvegods. Även om inte kvinnan längre ska tiga i församlingen hos oss, även om vi nu kan se tillbaka på kvinnlig rösträtt i över 80 år och vi är numerärt allmer jämställda i riksdagen - såär rotsystemen djupa och icke-territoriella. Med ökad kunskap växer insikt och makt att förändra.
Det är inte förrän i mitten på 90-talet som en tydlig satsning på kunskapsuppbyggnad i genusfrågor genomförts mer tydligt. Genom särskilda satsningar som finansiellt stöd till forskning, sex genusprofessurer samt forskarutbildningar vid Tema Genus i Linköping och Genusforskarskolan i Umeå har genusforskningen kunnat utvecklas. Samtidigt med de särskilda satsningarna har det pågått ett arbete med att integrera genusperspektiv i undervisning och forskning vid universitet, högskolor och forskningsråd.
Det är angeläget att se att det krävs båda perspektiven för att fortsatt utveckla genusforskningen. Det vore förödande för den fortsatta utvecklingen om enbart integering blev inriktningen för framtiden. För att driva, förnya och inspirera nya forskare är det viktigt att ge utrymme för unika forskarmiljöer som byggs upp institutionellt och inte enbart riktat till enstaka personer. Detta ger också en god bas för samverkan över vetenskapsgränser och för integration i andra vetenskaper. Det bäddar också för att stärka forskningen inom fält där den idag är svagt utvecklad - som teknik, naturvetenskap och medicin. Det är med viss yrvaknad som medicinen för att ta ett exempel nu plötsligt upptäckt att kvinnor inte reagerar på samma sätt som män vid medicinering. Om något så visar detta på behovet att knacka hål på den bubbla av manlig norm som ligger över oss alla. Det krävs en insikt om att var och en är unik, men att vi har gemensamma drag som ser olika ut beroende på bl. a. kön. För att kunna se detta och frigöra både män och kvinnor måste vi synliggöra dagens strukturer, baserade på vår gemensamma historia av manlig normalitet.
Rergeringen har aviserat en proposition om den framtida forskningspolitiken. I det sammanhanget är det nödvändigt att tydligt fortsätta och utveckla genusforskningen i syfte att skapa stabila förutsättningar för att bedriva undervisning och forskning med genusperspektiv. Målsättningen måste vara att från de brohuvuden som uppnåtts nåöver hela fältet.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Kerstin Lundgren (c) |
Annika Qarlsson (c) |