Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att låta organisationen SMOK (Sveriges Musik- och Kulturskoleråd) utreda musikens betydelse och särskilt då den kommunala musik- och kulturskolan.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skriva in rätten till studier i kommunala musik- och kulturskolan i läroplanen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunala musikskolors avgifter.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samverkan mellan försvarsmusiken och de kommunala musik- och kulturskolorna.
Organisationen Sveriges musik- och kulturskolor bör ges fortlöpande utredningsuppdrag angående musikens betydelse kulturellt och studiemässigt för den enskilde eleven, samt den kulturella betydelsen i orter där den kommunala musik- och kulturskolan verkar. Det senare ska ses även ur föreningslivets perspektiv, t.ex. vad gäller företagsetableringar, och påverkan på den lokala arbetsmarknaden.
Även musikens sociala betydelse för ungdomars fritid, som en alternativ verksamhet till alla kommersiella utbud, är stor.
Den frivilliga kommunala musik- och kulturskolan bör skrivas in i grundskolans läroplan LPO 94 som en viktig tillgång och ges en lagfäst rätt för att kunna undervisa - 20 minuter per vecka under läroplanstid.
Kommunala musik- och kulturskolor bör ges stöd i statens skolbudget genom att det öronmärks pengar för att motverka höga avgifter som utesluter många elever från de kommunala musikskolorna p.g.a. den höga kostnaden.
Samverkan bör inledas mellan de kommunala musik- och kulturskolorna samt försvarets musikverksamhet i syfte att för båda parter förbättra informationen om möjligheter att få arbeta med musik både civilt och inom försvarsmusiken.
Även fortbildning borde vara ett intressant område för samverkan mellan försvarsmusiken och de kommunala musikskolorna.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Runar Patriksson (fp) |