Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra samlevnadsundervisning till en obligatorisk del av sfi.
Sverige är idag ett samhälle präglat av mångfald, en mångfald som berikar och ger kraft åt vårt samhälle. Men mångfald innebär även möten mellan kulturer som inte alltid är friktionsfria. Ett exempel är synen på sexualitet, kön och relationer som ofta varierar mellan och inom länder och kulturer. Samtidigt ligger denna syn i hög grad till grund för hur vi behandlar varandra, något som i sin tur påverkar hela samhället i stort.
Frågor som rör samlevnad och relationer är ofta känsliga, särskilt i vissa kulturer där dessa ämnen sällan diskuteras ens inom familjen. En konsekvens är kunskapsluckor om dessa frågor uppstår bland invandrare, och då kanske särskilt bland kvinnorna. Förutom att minska inblicken i hur det svenska samhället förhåller sig till samlevnad, könsroller och relationer, minskar också individernas kunskap om vilka rättigheter han eller hon har i Sverige i dessa frågor.
Utöver den spänning sådana luckor skapar för många i mötet med den svenska kulturen kan de även leda till en utestängande effekt. En förståelse för synen på relationer och förhållandet mellan könen är en förutsättning för att känna delaktighet i samt förstå samhället i fråga. Den uppfattning en person har i dessa frågor präglar alltså samma persons uppfattning om samhället i stort och kan således antingen underlätta eller försvåra i mötet med den svenska kulturen.
Relationer och samlevnad innefattar många komplexa frågor som maktförhållanden mellan könen, men också inom familjen såväl som makten mellan familjen som institution och samhället. Vikten av dessa frågeställningar kan ses i beslutet att göra samlevnadsundervisning obligatorisk i den svenska skolan. Den bör därför även vara det i svenskundervisning för invandrare, sfi, där det ofta finns både mindre kunskaper om och ett större behov av sådan undervisning. En bra och obligatorisk samlevnadsundervisning skulle underlätta för invandrare och hjälpa dem orientera sig bättre i den svenska kulturen.
Stockholm den 27 september 2004 |
|
Anders Bengtsson (s) |
Hillevi Larsson (s) |