Motion till riksdagen
2004/05:Ub253
av Hillevi Engström och Lena Adelsohn Liljeroth (m)

EU-kunskap i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kunskap om EU måste öka inom grund- och gymnasieskolan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lärare i ämnet samhällskunskap erbjuds en omfattande vidareutbildning i EU-kunskap.

Motivering

Vid senaste valet till EU-parlamentet valde alltför många medborgare att inte utnyttja sin rösträtt. Valdeltagande i allmänna val och vid folkomröstningen om euro visade även på en vikande trend. Det är oroväckande ur flera aspekter och åtgärder behöver vidtas. En av dessa är att öka kunskap och kompetens om vad Sveriges medlemskap i Europeiska unionen egentligen innebär. Många skolungdomar har, liksom många vuxna, mycket bristfälliga kunskaper i detta avseende.

Vad är Europeiska rådet, Europaparlamentet, Ministerrådet, EG-domstolen? Varför är Sverige med i EU? Hur fattas beslut? Vad är medbestämmande? Hur är förhållandet mellan vår svenska riksdag och Europaparlamentet? Den gemensamma marknaden och valutan hur påverkar den oss i Sverige? Listan över frågor som de flesta ungdomar inte vet svaret på kan göras lång. Detta förhållande är inte ungdomarnas fel. Om vi inte ger redskap till lärare och skola kommer intresset att bli än lägre.

Vid det senaste valet till EU-parlamentet framkom vid samtal med ungdomar att de inte fått någon EU-utbildning alls inom ämnet samhällskunskap. Från förstagångsväljare som besökte valstugor och möten framkom att det finns en nyfikenhet om vad EU är. Det finns även en stor misstro baserad på okunskap. Det man inte vet något om förhåller man sig ofta skeptisk till.

Många lärare känner sig själva osäkra inom området, delvis p.g.a. brister i vidareutbildningen. Ett studiebesök i Bryssel med besök på EU:s olika institutioner skulle vara en välbehövlig investering bland landets lärare inom samhällskunskap. Så länge bristerna tillåts bestå, kommer intresset och engagemanget för Sveriges deltagande i EU vika. Kunskap är makt, även inom detta område.

Stockholm den 27 september 2004

Hillevi Engström (m)

Lena Adelsohn Liljeroth (m)