Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att bevara universitetsutbildning i småspråken.
Samtidigt som vårt samhälle globaliseras ställs också allt större krav på språkkunskaper. Visst brukar det gå bra med engelska, men kunskaper i landets egna språk ger en helt annan möjlighet till kommunikation. Möjlighet till universitetsutbildning i en bred flora av språk är viktigt för Sveriges konkurrenskraft i en allt mer globaliserad värld.
Tyvärr är trenden den omvända. Nyligen har t.ex. områdesstyrelsen på fakulteten för humaniora och teologi vid Lunds universitet beslutat att lägga ner åtta småspråk, finska, norska, estniska, litauiska, tjeckiska, ungerska, indonesiska och thai. Det är givetvis inget beslut de önskade ta, men hårt pressad ekonomi har tvingat fram svåra prioriteringar.
EU-medlemskapet för Estland, Litauen, Tjeckien och Ungern borde rimligtvis leda till ökade kontakter mellan våra länder, via turism, för företagsetableringar och för akademiskt utbyte. Att i detta skeende samtidigt lägga ner undervisningen i dessa språk försvårar de önskvärda ökade kontakterna.
Finska är dessutom ett av Sveriges minoritetsspråk och det borde vara självklart att våra större universitet ska kunna ge undervisning i finska, liksom i andra nordiska språk. Riksdagen bör därför tillkännage för regeringen att det är viktigt att landets större universitet ska kunna ge undervisning i ett brett utbud av språk inklusive de nordiska språken.
Stockholm den 23 september 2004 |
|
Johan Linander (c) |