Motion till riksdagen
2004/05:Ub243
av Claes Roxbergh och Mikaela Valtersson (mp)

Industriell produktion


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om satsning på forskning och utveckling av den industriella produktionen.

Motivering

Den industriella produktionen i västra Sverige är en avgörande del av hela den svenska tillväxtmotorn. Innovativa produkter och kunskapsintensiv produktion är centrala framgångsfaktorer som under lång tid skapat arbetstillfällen, exportinkomster och internationell konkurrenskraft.

En förutsättning för fortsatt förmåga till kreativitet, tillväxt och internationell industriell slagkraft är utan tvekan utbildning, forskning och synergi mellan industri och högskolor.

I västra Sverige finns en betydande del av svensk verkstadsindustri samlad. Området har därmed stor betydelse som industriell tillväxtmotor. För att öka den internationella konkurrenskraften bör industrin i ökad grad samverka med högskolornas forsknings-, utvecklings- och utbildningsresurser för att ytterligare förstärka den västsvenska tillväxten.

Industriell produktion har stor potential att generera tillväxt, arbetstillfällen och lönsamhet. Trots de senaste årens stora satsningar på telekom, IT, läkemedel, medicinsk teknik och bioteknik så står våra verkstadsföretag fortfarande för cirka hälften av Sveriges varuexport. Dessutom krävs en omfattande produktionsteknisk utveckling om exempelvis landvinningarna inom nanotekniken skall lämna laboratoriestadiet och kunna kommersialiseras. En omfattande utflyttning av produktion ur Sverige pågår, trots att flytten kan ifrågasättas ur ett industriellt såväl som ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Konsekvenserna har blivit arbetslöshet och ett minskat forsknings- och utvecklings­mässigt fokus på produktions­området.

Det är ingen tvekan om att svensk industri utsätts för en enorm global konkurrens. En konsekvens är att produktion och därmed arbetstillfällen har flyttat till utlandet. Tidigare ansåg man att produktion med litet förädlingsvärde låg i riskzonen. Ett exempel är möbeltillverkaren Recta AB i Tibro. 1 500 arbetstillfällen försvann när IKEA som enda kund valde en leverantör i Baltikum.

Det stora hotet inför framtiden är att även utveckling och produktion av avancerade produkter som personbilar riskerar att flyttas. Saab Automobils fabrik i Trollhättan riskerar att läggas ned, direkt berörs då 6 000-8 000 arbetstillfällen. Hur en sådan utveckling påverkar den lokala ekonomin är omöjligt att förutspå. Ytterligare en följd av en nedläggning av Saab är att underleverantörer som Lear Corporation förlorar stora delar av sin produktion. Risken är då att man kommer under den gräns där de kan möta de krav som andra kunder, exempelvis Volvo, ställer och därmed tvingas att lägga ned hela produktionen. Totalt kan 15 000-20 000 arbetstillfällen vara i fara anger Svenska Fordonskomponentgruppen.

Det behövs kraftfulla insatser som t.ex.

Produktion i Väst är ett etablerat nätverk med en fastlagd organisation där en styrgrupp och operativ ledningsgrupp har bildats. Nätverket vill bygga enkla, effektiva och uthålliga former för samarbetet mellan industri och högskola samt mellan deltagande högskolor.

Nätverket skapar fem forskargrupper där varje grupp involverar lärare och forskare från flera högskolor i västra Sverige. De initiala områdena är:

Samtliga forskargrupper kan genom­föra doktorandutbildning inom sina profil­områden, med Chalmers som examinerande bas. Målen är behovsorienterade och utgår från industrins, sam­hällets och akademins behov av forskning inom produktions­området. Profilområdena understödjer såväl teknisk som mänskligt orienterad forskning och utbildning inom produktionsområdet.

Nätverket Produktion i Väst är den starkaste samlingen och koordineringen av forsknings- och utbildningsresurser inom produktionsområdet som genomförts i Sverige. Kraftsamlingen och profileringen har genomförts på högskolornas eget initiativ och inom ramen för befintliga resurser.

Produktion i Väst behöver en långsiktig och stabil finansiering för att realisera sitt syfte och för att åstadkomma den omfattande och långsiktiga utveckling av forskning och utbildning inom produktionsområdet som Sverige behöver, även på ett nationellt plan.

En kraftfull satsning är nödvändig för att uppnå en dramatisk förändring. Medlen ska riktas till såväl forskningsverksamhet som utveckling och revidering av grund­utbildningen.

Den viktigaste satsningen som kräver tillräcklig finansiering är att underhålla nät­verket och dess högskolegemensamma aktiviteter, för att långsiktigt bibehålla effektivitetsvinsterna. Resurser krävs även till finansiering av en kritisk massa av disputerade forskare. Vidare kommer en satsning på ett antal doktorander att behövas för långsiktig stabilitet, speciellt i samband med förestående pensionsavgångar. Lärar- och utbildningsinsatser kommer att kräva riktad finansiering för att bli företagseffektiv. Slutligen behövs investeringar i form av relevanta laborationsutrustningar, programvaror samt utrustning för samverkan på distans.

Det kommer att krävas omfattande insatser av både samhälle och näringsliv för att bibehålla svensk konkurrenskraft inom produktionsområdet. Nätverket Produktion i Väst kan vara den bästa möjligheten hittills att skapa en effektiv och kompetent organisation för forskning och utbildning inom produktion.

Stockholm den 24 september 2004

Claes Roxbergh (mp)

Mikaela Valtersson (mp)