Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skolan måste lägga grunden för att stimulera entreprenörsandan och eget företagande.
Mer pengar till skola, vård och omsorg skapas bara genom en ökad tillväxt. Fler och växande företag utgör därmed grunden till ett växande Sverige.
För att fler ungdomar ska stimuleras att starta eget måste skolans syn på entreprenörskap förändras och eleverna ges möjlighet att få inblick i företagandets vardag. Dagens skola stöper alla elever i samma form. De individer som idag går in i den svenska skolan kommer ut tolv år senare, likriktade och formade till arbetstagare.
I en tid när entreprenörstanken borde uppvärderas föreslår regeringen att arbetsrätt ska införas på schemat: ett förslag som endast kommer att förstärka tanken att skolan skall fostra oss alla till goda arbetstagare.
En undersökning som Nutek genomfört visar att fyra av fem ungdomar i åldern 18 till 20 år är intresserade av att bli egna företagare. Men bristen på goda förebilder, negativa attityder till företagande och bristen på entreprenöriell stimulans i skolan gör att majoriteten av dessa ungdomar aldrig kommer att förverkliga sin dröm.
Det har visat sig att de ungdomar som ges förebilder och som själva får pröva på entreprenörskapet startar företag i vuxen ålder i mycket högre utsträckning än andra ungdomar. "Ung företagsamhet", som nu drivits i tjugo år, är ett projekt som låter gymnasieelever starta företag under en begränsad tidsperiod. Utvärderingen av projektet visar att tio år efter att det startades hade 20 procent av deltagarna startat ett eget företag med i genomsnitt 6,6 anställda. Dessutom säger sig 57 procent av de tillfrågade vara intresserade av att starta eget företag i framtiden.
Sverige har inte råd att förlora fler potentiella entreprenörer. Skolan måste därför omformas så att entreprenörskap och kreativitet stimuleras. Särskilt viktigt är detta inom gymnasieskolan där grunden för arbetslivet läggs. Exempelvis bör den gymnasiala yrkesutbildningen därför i högre utsträckning vara arbetsplatsförlagd och de små företag som tar emot elever bör få ersättning för detta.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Anna Grönlund Krantz (fp) |