Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behörighet för lärare.
Den viktigaste uppgiften för skolan är att bibringa eleverna kunskaper och bildning, som de har användning för i fortsatta studier och för livet.
Var femte lärare saknar lärarexamen och situationen hotar nu skolstandarden. Staten måste se till att respekten för behörighetsreglerna återställs. Det finns säkert de som av naturen är goda pedagoger, men att vara en god pedagog räcker inte om man inte har något att lära ut. Ämneskunskap som läraren tillägnar sig vid universitet och högskolor är betydelsefull.
I senaste valrörelsen till kommun och riksdag redovisades misstankar om att allt fler obehöriga lärare anställs tills vidare i strid med skollagstiftningen. Undersökningen visade att var femte lärare var obehörig. Det är en häpnadsväckande hög andel. Bakom detta rikssnitt döljer sig extremfall där fler än fyra av tio inte uppfyller behörighetskraven. 25-30 procent obehöriga lärare i en kommun är inte ovanligt.
Mest oroande är att nära nio procent av de fast anställda lärarna var obehöriga. Ett mönster visade att andelen utan lärarexamen ökar ju yngre lärarna är. Av samtliga obehöriga såväl anställda som tillsvidareanställda var 40 procent under 34 år. Endast tio procent var över 55 år.
Skolverket måste nu skyndsamt inspektera hur skollagstiftningen efterlevs. Det förefaller orimligt att så många som undersökningen visar skulle uppfylla de undantagsbestämmelser som finns i lagen. Undersökningen stärker misstankarna om att skolhuvudmän bryter mot lagen.
Regeringen måste analysera den uppkomna situationen ur ett kvalitetsperspektiv. Skollagskommittén uppmärksammade problemet och menade att ansvaret måste ligga på utbildade lärare. Kravet på lärarbehörighet är ett av de få instrument som staten har kvar för att tillse att kvalitetens fana hålls högt. Därför är det av största vikt att skolans huvudmän respekterar bestämmelser. Dagens utveckling rimmar illa med de ökade kraven på lärarna. Det är högre kompetens som behövs - inte lägre. Ytterst handlar det om eleverna.
Stockholm den 24 september 2004 |
|
Anita Sidén (m) |
Anna Lindgren (m) |