Motion till riksdagen
2004/05:Ub202
av Sofia Larsen (c)

Kommunala teknikskolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten till en permanent ekonomisk lösning för de kommunala teknikskolorna.

Lågt intresse för teknik

Behovet av teknisk allmänbildning ökar i dagens samhälle samtidigt som teknikintresset svalnat hos ungdomar, något vi kan se i valen till program i gymnasiet och högre utbildning. På dagens program i skolorna är också könsfördelningen sned. Det är få tjejer som söker sig vidare inom de tekniska områdena eller väljer kurser med teknik som bas. Insatser för ökat teknikintresse görs sporadiskt på skolor runt om i landet men en samlingspunkt för gemensam planering och gemensamma arrangemang saknas. Kortsiktiga insatser har inte visat några resultat.

Den kommunala teknikskolan

Under 2002 startades en kommunal teknikskola i Örebro kommun. Under februari 2003 invigdes skolan och verksamheten drog i gång fullt ut. Den kommunala teknikskolan (Komtek) är en teknikverksamhet för barn och ungdomar på deras fritid. Idag är det allt från sexåringar till sextonåringar som besöker Komtek. Komteks uppgift är att intressera barn i allmänhet och tjejer i synnerhet för teknik och dess praktiska tillämpning. Komtek är tänkt som ett komplement till undervisning i skolan och arbetslivet och ska ge en allsidig teknisk kunskap.

Komtek har de kommunala musikskolorna som förebild. Verksamheten bygger på praktisk tillämpning av teknik. Material och pedagogik ska tilltala både tjejer och killar samt stimulera kreativiteten och uppmuntra till utforskning av tekniska principer och mekanismer. Lust och lek tillsammans med ett konstnärligt perspektiv ska genomsyra verksamheten. Komtek fortbildar också lärare inom både förskola och skola.

Komtek startade efter initiativ från Nutek, men det är kommunerna som ansvarar för verksamheten. Pilotverksamheten drivs av kommunen med stöd av Nutek, ESF-rådet och AMS.

Långsiktiga satsningar

För att öka intresset för teknik och för att minska den snedvridna könsfördelningen vid val i skolan och av yrke krävs det genomgripande satsningar i vårt samhälle. Vi behöver ett långsiktigt arbete som genomsyrar allt från förskola till högre utbildning. Den kommunala teknikskolan är ett mycket bra initiativ och exempel på hur arbete med dessa frågor kan utvecklas. Kommunala teknikskolor borde finnas runt om i hela landet så att alla barn och ungdomar får möjlighet att delta i verksamheten. Ett ökat teknikintresse är till gagn för hela samhället. Därför borde staten ge ekonomiskt stöd till denna verksamhet.

Stockholm den 15 september 2004

Sofia Larsen (c)