Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med ett nytt förslag om det nationella besöksorganet.
Tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning kan aldrig tolereras. Mänskliga rättigheter och mänskligt värde måste respekteras.
Syftet med protokollet är att öka frihetsberövade personers skydd mot tortyr samt stärka tillämpningen av artiklarna 2 och 16 i FN:s tortyrkonvention, dvs. staters skyldighet att vidta effektiva åtgärder för att förhindra tortyr m.m.
Enligt protokollet ska stater på nationell nivå inrätta, utse eller vidmakthålla ett eller flera besöksorgan för att förebygga tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling. Det nationella besöksorganet ska ges möjlighet att regelbundet granska behandlingen av frihetsberövade personer på de platser där de hålls i förvar för att förstärka, om så behövs, deras skydd mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Det nationella besöksorganet ska även ha rätt att avge rekommendationer till behöriga myndigheter för att förbättra situationen samt kommentera existerande lagstiftning eller föreslå ny.
Regeringen anser att de kontrollfunktioner som Riksdagens ombudsmän och Justitiekanslern har uppfyller de krav protokollet ställer på det nationella besöksorganet.
Riksdagens ombudsmän (JO) och Justitiekanslern delar inte denna uppfattning. Justitiekanslern menar att den tillsynsverksamhet som myndigheten bedriver i praktiken är relativt begränsad. Riksdagens ombudsmän menar att med de begränsade resurser som JO har framstår det som en omöjlighet att genom inspektioner kontinuerligt täcka de områden och myndigheter som förutsätts enligt protokollet.
Arbetet med att förebygga och förhindra tortyr är mycket viktigt. Att inte förstärka och komplettera de kontrollfunktioner som finns är både oansvarigt och oetiskt. Eftersom både JO och JK är tveksamma till om de har möjlighet och resurser att utföra det arbete som protokollet syftar till bör regeringen återta förslaget om att inte göra någon lagändring beträffande det nationella besöksorganet och återkomma till riksdagen med ett nytt förslag, vilket tar hänsyn till den arbetssituation som idag råder i både JO och JK, samt övriga förslag från remissinstanserna. Vad som ovan anförts om att återkomma till riksdagen med ett nytt förslag om det nationella besöksorganet bör ges regeringen tillkänna.