Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett förtydligande av rollen för samordningsfunktionen på UD.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om problem- och konsekvensanalyser av politikområden.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det skall kunna gå att följa vilka vägval regeringen gör och vilken betydelse fattigdoms- och rättighetsperspektivet har för regeringens beslut.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en förbättrad redovisning av Sveriges politik för global utveckling.
Den svenska riksdagen beslutade i december 2003 om en ny politik för global utveckling. Alla politikområden skall bidra till det övergripande målet: att bidra till en rättvis global utveckling. I framtiden skall politiken dra åt samma håll - en samstämmig politik.
Två perspektiv skall prägla politiken: Det första är de fattiga individernas perspektiv på utveckling. De fattigas behov, intressen och förutsättningar skall vara utgångspunkt i strävandena för en rättvis och hållbar utveckling. Det andra perspektivet är rättighetsperspektivet. De mänskliga rättigheterna skall utgöra grund för de åtgärder som vidtas för en rättvis och hållbar utveckling.
I ett särskilt tillkännagivande underströk riksdagen behovet av att det klargörs var samordningsansvaret för politiken skall ligga och att det säkerställs att uppkomna målkonflikter hanteras på ett systematiskt och transparant sätt så att de uppsatta målen verkligen blir de mål som prioriteras. Det som behövs är en "sammanhållande, samordnande och pådrivande funktion". Mandat för samordningsfunktionen på UD är oklart. Har denna funktion mandat att vara pådrivande i att driva politiken framåt? Samordningsfunktionens roll bör förtydligas. Vad som ovan anförts om ett förtydligande av rollen för samordningsfunktionen på UD bör ges regeringen tillkänna.
Riksdagen underströk behovet av "inventeringar" av problem- och konsekvensanalyser av olika politikerområden. Regeringen bör tydligare klargöra vilka mål man har för olika politikområden - vilka problem man vill lösa. Detta är grundläggande för att det skall gå att mäta vilket genomslaget för den nya politiken är. Vad som ovan anförts om problem- och konsekvensanalyser av politikområden bör ges regeringen tillkänna.
För att kunna följa regeringens hantering av målkonflikter är det nödvändigt att det införs krav på konsekvensanalyser där just fattigdoms- och rättighetsperspektivet skall vara tongivande. Det skall kunna gå att följa vilka vägval regeringen gör och vilken betydelse fattigdoms och rättighetsperspektivet har för regeringens beslut. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Regeringen bör till nästa års redovisning av Sveriges politik för global utveckling komma med en förbättrad redovisning i enlighet med det ovannämnda.
Vad som ovan anförts om en förbättrad redovisning av Sveriges politik för global utveckling bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 3 oktober 2004 |
|
Agne Hansson (c) |
|
Eskil Erlandsson (c) |
Viviann Gerdin (c) |
Johan Linander (c) |
Kerstin Lundgren (c) |
Claes Västerteg (c) |
Jan Andersson (c) |