Motion till riksdagen
2004/05:U342
av Jan Lindholm och Ulf Holm (mp)

Riktlinjer för markpolitik och jordreformer inom EU:s utvecklingsbistånd


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige i de pågående förhandlingarna om "EU Policy Guidelines land reform" kräver en bättre analys av orsakerna till hunger på landsbygden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen sägs om att ursprungsbefolkningars och minoriteters mänskliga rättigheter särskilt uppmärksammas och respekteras när det gäller markpolitik och jordreforemer inom EU:s utvecklingsbistånd.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen sägs om att jordreformer som syftar till att bekämpa hunger och fattigdom, förbättra jämställdhet mellan kvinnor och män och säkra ekologisk uthållighet prioriteras i EU:s utvecklingsbistånd.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen sägs om att de nya riktlinjerna skall innehålla en oberoende kontrollinstans och en klago­möjlighet för att utvecklingsländerna skall kunna ställa EU till svars.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen sägs om att regeringen skall informera riksdagen om de pågående förhandlingarna och inhämta riksdagens synpunkter innan förhandlingarna avslutas.

Motivering

Inom EU pågår en process för att fastställa gemensamma riktlinjer för medlems­ländernas politik när det gäller markanvändning och jordreformer inom u-landsbiståndet. Det är angeläget att EU har ett starkt fokus på landreformer som gynnar de fattiga när man utarbetar dessa nya riktlinjer. Den viktigaste faktorn att ta hänsyn till när det gäller jordreformer är mänskliga rättigheter. Även kulturella och politiska aspekter som hittills har blivit negligerade i internationellt utvecklingsbistånd bör finnas med. Att utarbeta särskilda europeiska förhållningssätt erbjuder en bra möjlighet att forma en politik som kan bidra till uppfyllandet av de s.k. Millennieutvecklingsmålen som EU har ställt sig bakom.

Organisationen FIAN, Food First Information and Action Network, som arbetar med mänskliga rättighetsfrågor har i många år kritiserat förekomsten av tvångsavhysning av fattiga jordbrukare från jordar de brukat för att deras regeringar har rekommenderats att satsa på exportinriktat jordbruk. FIAN har också kritiserat många regeringars försök att slingra sig undan jordreformer. Deras erfarenheter har lett till slutsatsen att om jordreformer ska leda till att småjordbrukare ska kunna försörja sig och till minskad hunger är jordreformer inte bara en teknisk fråga utan också en fråga om mänskliga rättigheter.

En bit mark är inte bara något man kan äga utan själva källan till överlevnad och försörjning i byar på landsbygden. Konflikter om mark och ökad fattigdom på landsbygden är ett växande problem med såväl politisk, kulturell som andlig innebörd. När EU:s medlemsländer nu ska enas om en politik när det gäller fördelningen av makt mellan en stat, dess medborgare och lokala myndigheter är det av oerhörd betydelse att den nya politiken är klok och väl genomtänkt och sätter in aktuella markfrågor och jordreformer i ett större politiskt, ekonomiskt och socialt sammanhang. Det är bra att frågor om fattigdomsbekämpning, miljöförstöring och jämställdhet som alla har en markaspekt nu diskuteras vid framtagandet av de nya riktlinjerna.

Diskussionerna och textutkastet till riktlinjerna präglas dock än så länge av flera allvarliga brister.

Stockholm den 5 oktober 2004

Jan Lindholm (mp)

Ulf Holm (mp)