Motion till riksdagen
2004/05:U339
av Cecilia Wigström m.fl. (fp)

Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd


1 Innehållsförteckning

1 Innehållsförteckning 1

2 Förslag till riksdagsbeslut 1

3 Budgetanslag UO 7 Internationellt bistånd 2

3.1 En dubbelsatsning påÖstafrika/Afrikas horn samt Stora Sjöregionen 2

3.2 Bistånd för demokrati och mänskliga rättigheter 3

4 Våra ändringsförslag i förhållande till regeringens budget 2005 3

2 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om akuta insatser i Östafrika/Afrikas horn och Stora Sjöregionen samt skapandet av en Marshallplan för demokrati och utveckling.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen vad som i motionen anförs om en omfördelning av biståndsmedel.

  3. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt uppställning:

Miljoner kronor

Anslag

Regeringens förslag

Anslagsförändringar

8:1 Biståndsverksamhet

21732

+1349

Summa för utgiftsområdet

22418

+1349

3 Budgetanslag UO 7 Internationellt bistånd

Sverige skall vara ett föredöme och gå i spetsen för en generös biståndspolitik. Folkpartiet vill se en kraftig satsning på biståndet och välkomnar därför att regeringen i årets vårbudget presenterar en tidtabell för hur enprocentsmålet skall uppnås till 2006. Dock har kritik framförts, bland annat från Sida, som har uttryckt oro över den kraftiga medelsuppgången från år 2005 till 2006. Det reser frågor om regeringen i praktiken kommer att lyckas återställa enprocentsmålet till 2006.

Folkpartiet föreslår att biståndet höjs med 1300 miljoner kronor för 2005, jämfört med regeringens förslag. Vårt föreslag innebär att steget till att uppnå enprocentsmålet 2006 inte blir lika stort som i regeringens förslag. Det är folkpartiets åsikt att vår tidtabell för att uppnå enprocentsmålet 2006 är mer realistisk än den som regeringen och dess stödpartier presenterat.

För åren 2006-2007 har vi inga ändringsförslag i jämförelse med regeringen, då nivån för enprocentsmålet enligt regeringens budgetförslag uppnås till 2006.

I regeringens förslag till statsbudget redovisas inte alla siffror för det multilaterala biståndet. Det multilaterala biståndet blir ett allmänt anslag som regeringen fritt förfogar över. I och med detta minskar tydligheten och sålunda beskärs riksdagens insyn. Folkpartiet motsätter sig denna ordning. Därför utvecklar vi resonemangen kring denna problematik i en särskild borgerlig flerpartimotion.

3.1 En dubbelsatsning påÖstafrika/Afrikas horn samt Stora Sjöregionen

För 2005 har Folkpartiet har anslagit 1300 miljoner för en tvåhövdad satsning påÖstafrika/Afrikas horn och Stora Sjöregionen. Regionerna är svårt sargade av svält och krig. FN har till exempel kallat situationen i Sudan för världens största humanitära katastrof. Ungefär två miljoner sudaneser i regionen lever under grymma svältförhållanden och uppskattningsvis befinner sig en miljon på flykt. Förutom situationen i Sudan kan områdena sammantaget karaktäriseras som krutdurkar, där fattigdom och diktatur kan tjäna som grogrund för terrorism. Situationen i områdena har dessutom bäring på utvecklingen och stabiliteten i närliggande regioner.

För det första måste de akuta behoven styra den omedelbara medelstilldelningen. WFP, FN:s livsmedelsprogram, har en viktig roll att spela vid humanitära katastrofer, likaså UNHCR som är en central aktör i arbetet med att ge skydd till människor på flykt samt WHO, som hanterar situationer av ohälsa. Dessutom vill vi avsätta medel till Läkare utan gränser och deras arbete med medicinsk katastrofhjälp. Folkpartiet anslår 325 miljoner ytterligare till vart och ett utav dessa organ.

För det andra är behovet av demokratifrämjande insatser i det aktuella området på längre sikt av stor betydelse. Folkpartiet menar att en Marshall- plan för demokratisering och utveckling i regionerna skall skapas, det vill säga en plan i samma anda som den som skapades för stöd och uppbyggnad av krigsdrabbade europeiska länder efter andra världskriget. Goda demokratiseringsexempel som Somaliland bör lyftas fram. Sveriges roll som pådrivare av en utveckling mot demokrati i dessa stater kan inte nog understrykas.

Bilateralt stöd till icke- demokratiska regimer bör undvikas. Istället skall biståndet till sådana länder kanaliseras via enskilda organisationer och stöd ges till den demokratiska oppositionen.

3.2 Bistånd för demokrati och mänskliga rättigheter

För åren 2006-2007 vill Folkpartiet se en omfördelning av biståndsmedlen. Vi anser att ett generöst och högkvalitativt bistånd till u-länderna är nödvändigt och önskvärt, men att regeringens politik bör kompletteras med ökad betoning på demokratisk utveckling, god samhällsstyrning och interna reformer samt frihandel. Av detta syns mycket lite i regeringens politik. Demokrati är nyckeln till utveckling. Därför vill vi se ambitiösa satsningar på demokratibistånd.

De länder som bör komma ifråga för långsiktigt utvecklingssamarbete skall vara länder som i allt väsentligt delar våra värderingar när det gäller vikten av demokrati.

Vår kritik mot brist på demokratisk utveckling i främst Laos och Vietnam menar vi bör leda till en utfasning av biståndet i dessa länder.

Vi vill prioritera insatser för de kvinnor och flickor som riskeras att dras in i människohandel, speciellt i Central- och Östeuropa. Regeringen instämmer i att arbetet med sådana insatser är av hög prioritet, men anger inga särskilda åtgärder för att bekämpa trafficking-problematiken.

Vi anser det vara särskilt viktigt att prioritera insatser för återuppbyggnaden av ett demokratiskt Irak, men även fortsatta insatser i Afghanistan behövs.

4 Våra ändringsförslag i förhållande till regeringens budget 2005

Multilateralt utvecklingssamarbete:

WFP + 337,2

UNHCR + 337,2

WHO + 337,2

Bilateralt utvecklingssamarbete

Enskilda organisationer + 337,2

Totalt + 1348,8

Stockholm den 29 september 2004

Cecilia Wigström (fp)

Birgitta Ohlsson (fp)

Cecilia Wikström (fp)

Allan Widman (fp)

Gabriel Romanus (fp)

Nina Lundström (fp)