Motion till riksdagen
2004/05:U3
av Lotta Hedström (mp)

med anledning av skr. 2004/05:4 Sveriges politik för global utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i kommande skrivelser för varje politikområde anger målkonflikter, problem och utmaningar på ett specifikt sätt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen fortsättningsvis under egen rubrik tar upp samordningen inom försvarsområdet mot globalpolitiken och där redovisar såväl försvarsmaterielhanteringen som budgetmedelsanvändning och övriga försvarsbeslut med påverkan på internationella relationer.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i kommande skrivelser anger hur arbetet med implementeringen av de tillkännagivanden riksdagen gjort med anledning av propositionen Gemensamt ansvar - Sveriges politik för global utveckling utförts.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen specifikt redovisar vilka åtgärder inom EU:s krishanteringskapaciteter som berör global utvecklingspolitik.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en noggrannare analys av begreppen "terrorism" och "säkerhet" företas.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en konkretion av vilka åtgärder som regeringen ämnar vidta för att minska överföringskostnaderna för remitteringar från arbetskraftsinvandrare.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en noggrannare analys av relationen mellan ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling i minst tre dimensioner för fattiga länder företas.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen återkommer till riksdagen med preciseringar hur kopplingen mellan ett överlastat asylsystem, värnande om svensk arbetsrätt och behovet av mer arbetskraft i en snar framtid skall gestaltas i åtgärder.

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringens policy och hantering av fattiga länders skulder fastställs efter aktuella avslutade förhandlingar med samarbetspartierna.

  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att säkerställa att växtskydd inte innebär genförändrade grödor eller kemikaliebaserade metoder för jordbruket.

  11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen omprövar den politiska formel som i dag lyder: "att de internationella regelverken för handel och miljö måste vara ömsesidigt stödjande" till att lyda: "de internationella regelverken för hållbar utveckling är överordnande regelverken för främjande av handel".

  12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen återkommer med preciseringar och skärpningar för företagens åtaganden och ansvar gentemot miljön och sociala sammanhang.

Bakgrund

Miljöpartiet ser med tillfredsställelse på att regeringen verkar ha för avsikt att tätt och regelbundet avrapportera utvecklingen av svensk politik efter beslutet om Sveriges politik för global utveckling, dvs en sammanhållen globalpolitik från december 2003. I följande kommentarer och krav nedan tas bara upp sådant som avviker från regeringens bedömningar, vilket innebär att Miljöpartiet i övriga stycken delar regeringens bedömningar och rekommendationer.

Därför är den föreliggande propositionen av stort värde, och Miljöpartiet står i huvudsak bakom huvuddragen i den förda politiken och ambitionsnivån.

Emellertid finns alltid utrymme för förbättringar, vilket också bör avspeglas i återkommande rapporter.

Detta är därför den viktigaste strukturella anmärkningen: vi menar att rapporter i denna förväntade serie skall ha löpande avsnitt som belyser utmaningar, målkonflikter och problemställningar, för att regeringen, riksdagen liksom allmänheten skall kunna se inte bara vad som fungerar och är på gång, utan även vilka områden som måste bli föremål för särskild uppföljning.

Försvarsmaterielpolitiken renderade regeringen ett särskilt tillkännagivande från riksdagen - därför förtjänar detta politikområde p g a sin känsliga ställning mellan nationell politik och EU:s kompetensområde ett särskilt kapitel, där inte bara materielhantering utan även budgetprioriteringar och övriga beslut redovisas, liksom utvecklingen av försvars- och krishanteringen inom EU redovisas och problematiseras.

Att över huvud taget redovisa hur arbetet med implementeringen av de tre tillkännagivandena sker är en huvuduppgift i kommande rapporter.

Kapitelvisa kommentarer

Under Rättsliga frågor förs ett resonemang om terrorism och säkerhet, utan att dessa begrepp ges en grundligare analys. För korrekta åtgärder i desss komplexa marker menar Miljöpartiet att en noggrannare analys krävs.

Under Migrationspolitik redovisas tre problemområden, men inget om hur man avser skapa en nödvändig förenlighet mellan ett överlastat asylsystem, ett värnande om svensk arbetsrätt och behovet av mer arbetskraft i en snar framtid.

Här förutsätts också att överföringskostnaderna för remitteringar från arbetskrafts­invandrare ska minska men inga konkreta åtgärder aviseras.

Under kapitlet Ekonomisk politik och finansiella frågor förs ett sedvanligt oreflekterat resonemang byggt på axiomet att ekonomisk tillväxt automatiskt leder till ökat välstånd. Vi menar att särskilt i sammanhang där fattiga länders ekonomi diskuteras, behövs en ännu noggrannare och mer problematiserande diskussion om relationen mellan ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling i minst tre dimensioner. Alltför länge har världen lidit av just alla de konsekvenser för miljö, demokrati och sociala sammanhang som det förenklade synsättet på ekonomisk tillväxt lett till.

Under hösten 2004 sker förhandlingar mellan regeringen och samarbetspartierna om policy och hantering av fattiga länders skulder. Vi menar att det är logiskt att i nästa skrivelse återkomma med utfallet av de förhandlingarna på detta område.

Under jordbruks-, fiskeri- och konsumentpolitik menar Miljöpartiet att det är viktigt att säkerställa att "växtskydd" inte innebär genförändrade grödor eller kemikaliebaserade metoder för jordbruket.

Under kapitlet Miljöpolitik menar vi att det är hög tid för regeringen att både internt och i en internationell kontext initiera en omprövning av den politiska formel som idag lyder: "de internationella regelverken för handel och miljö måste vara ömsesidigt stödjande", till att lyda:"de internationella regelverken för hållbar utveckling är överordnande regelverken för främjande av handel".

Just handelns globala primat är en av huvudorsakerna till alla de sociala och miljömässiga problemen i vår tid, och en ömsesidighet är inte realiserbar. De regelverk och de sammanhållande krafterna i offentligheten kan inte mäta sig med de resurser som den kommersiella sektorn kan uppvisa och dagligen uppvisar. Överenskommelser och regler för hälsa, miljö och arbetsvillkor måste vara det som sätter gränser för den kommersiella globala expansionen.

I det sammanhanget är det också påkallat att regeringen återkommer med preciseringar och skärpningar för företagens åtaganden och ansvar gentemot miljön och sociala sammanhang.

Stockholm den 29 september 2004

Lotta Hedström (mp)