Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en samlad redogörelse för svensk politik när det gäller handelspolitiken årligen inom ramen för återrapportering av politiken för global utveckling.
Regeringens skrivelse om global utveckling tar upp de speciella fördelar och problem som kommer av att en lång rad av besluten inte tas som nationella beslut utan till exempel i mellanstatliga sammanhang.
Det gäller handelspolitiken, den gemensamma handels-, jordbruks- och fiskeripolitiken men också frågor som rör den fattiga världens skulder. Dessa frågor har enormt stor betydelse för världens fattiga kvinnor, män och barn.
Ur det perspektivet blir arbetet med att påverka politiken på EU-nivå och i de globala institutionerna Världsbanken och Valutafonden IMF de kanske största utmaningarna i genomförandet av den nya politiken för global utveckling.
När det gäller det svenska agerandet i Världsbanken och Valutafonden IMF gjorde riksdagen ett speciellt tillkännagivande. För att få ett samlat grepp över den svenska politiken i Världsbanken, Valutafonden IMF och de regionala utvecklingsbankerna och öka riksdagens insyn och möjlighet till påverkan beslutades att regeringen med jämna mellanrum i särskild skrivelse skall rapportera de svenska prioriteringarna för riksdagen i dessa organ.
När det gäller handelspolitiken ger regeringen information till riksdagens EU-nämnd och refererar även svenska positioner inför förhandlingar till den speciella referensgrupp kring WTO-frågor, som är knuten till Näringsdepartementet. I referensgruppen deltar representanter från det civila samhället och näringslivet.
Vad som saknas är dock en samlad redogörelse för en svensk politik när det gäller handelspolitiken. Den behövs både för att riksdagen och en bredare allmänhet kan få insyn i den svenska politiken inom dessa områden. Det gäller inte bara en redogörelse för svenska positioner utan även för olika vägval och prioriteringar när det gäller svenskt agerande i organ som EU och WTO, och inte minst vilken vikt och på vilket sätt fattigdoms- och rättighetsperspektivet behandlas av regeringen i dessa vägval och institutioner.
Skrivelsen, liksom regeringens skrivelse om svenskt agerande i Världsbanken, IMF och de regionala utvecklingsfonderna, bör ges regelbundet - förslagsvis årsvis.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Pär Axel Sahlberg (s) |
|
Barbro Hietala Nordlund (s) |
Mariann Ytterberg (s) |
Rezene Tesfazion (s) |
Jan Emanuel Johansson (s) |
Joe Frans (s) |