Motion till riksdagen
2004/05:U262
av Gunnar Axén m.fl. (m, fp, kd, v, c, mp)

Taiwan som observatör i WHO


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för att Taiwan skall kunna delta i arbetet inom WHO som observatör.

Motivering

Taiwan är i dag en fullt utvecklad demokrati som erkänner och respekterar de mänskliga fri- och rättigheterna. Taiwan med sina mer än 23 miljoner innevånare är även en av världens största handelsaktörer. Nästan tre miljoner turister per år från hela världen besöker Taiwan och mer än sju miljoner turister från Taiwan reser årligen till andra länder. Trots sin betydelse i världsekonomin är Taiwan utestängt från många av världsorganisationerna. Dock har nu Taiwan inträtt i WTO som medlem.

Under många år har Taiwan önskat observatörsstatus i WHO. För smittsamma sjukdomar existerar inga gränser. I en värld som karaktäriseras av högfrekventa och direkta möten mellan folk från olika länder är preventiva åtgärder och kontroll av infektionssjukdomar beroende av globala effektiva nätverk för bevakning av och skyddande mot smittsamma sjukdomar, och inget enskilt land bör utestängas från dessa nätverk. Det ligger därför inte bara i Taiwans utan också i andra länders intresse att Taiwan omfattas av världshälsosystemet.

Betydelsen för både Taiwans och omvärldens del av ett deltagande i WHO-arbetet blev inte minst tydligt under förra årets SARS-epidemi. WHO:s förnekande av Taiwans rätt att delta i det internationella samarbetet ledde till uppenbara problem under SARS-epidemin. Bl.a. vägrade WHO att ha direkt kontakt med Taiwans hälso- och sjukvårdsmyndigheter.

WHO:s främsta mål, "hälsa för alla", kan endast uppnås genom att alla har möjlighet att åtnjuta rätten till god hälsa, oberoende av ras, religion, politisk övertygelse eller ekonomiska och sociala förutsättningar.

Efter WHO:s grundande 1948 deltog Taiwan (ROC) under 24 år som fullvärdig medlem i WHO:s aktiviteter och bidrog i stor omfattning till att organisationens mål kunde uppnås. Genom Folkrepubliken Kinas inträde i FN 1972 tvingades Taiwan att lämna WHO. Sedan dess har Taiwans fackmän inom sjukvårds- och hälsovårdssektorn förhindrats att delta i WHO-organiserade forum, seminarier och arbetsgrupper. Taiwans hälsovårdsmyndigheter har hindrats från att upprätthålla normala kontakter med WHO, även i katastrofsituationer.

Taiwans frånvaro i WHO har också hindrat organisationen från att delta i arbetet inom institutioner såsom FAO/WHO Codex Alimentarius Commission, en nyckelorganisation vars uppdrag är att skydda konsumenternas hälsa och verka för samordning av normer för livsmedel.

Taiwans ansökan om observatörskap som självständig enhet (Health entity) på samma sätt som medlemskapet i WTO (Custom territory of Taiwan, Quemoy, Penghu and Matsu) har avslagits av WHO.

Om Taiwan inte är medlem i WHO, kan Taiwan bland annat inte:

erhålla information om nya riktlinjer och utveckling inom hälsovårdsområdet direkt från WHO och dess medlemsländer. Vidare utesluts Taiwan från att delta i seminarier och utbildningsprogram organiserade av WHO eller från att dela erfarenheter med andra länder.

erhålla assistans från WHO och dess medlemsländer vid utbrott av sjukdomar. Information om epidemier finns inte tillgängliga för Taiwan i rätt tid för att effektiva förebyggande åtgärder skall kunna vidtas. Taiwan tillåts inte att besöka relevanta länder för att lära av deras erfarenheter i fråga om bevakning av smittsamma sjukdomar och skydd mot sådana sjukdomar.

få tillgång till information om relevanta regler för laboratorietester av bioprodukter, inte heller till refererande normer för bioprodukter. Taiwan tillåts inte att delta i utvecklingen av standarder för bioprodukter. Bioprodukter från Taiwan erkänns därför inte av andra länder.

I september 1996 antog Europaparlamentet en resolution gällande Taiwans roll i internationella organisationer som uppmanade Europeiska rådet och dess medlemsländer att stödja Taiwans försök att säkra en bättre representation i internationella organisationer inom områden såsom mänskliga rättigheter, arbetsrätt, ekonomi, miljö samt utvecklingssamarbete.

Den 22 september 2001 antog The Standing Committee of European Doctors, dvs. samarbetsorganet för läkarförbunden inom EU, EES och de dåvarande kandidatländerna ett enhälligt beslut om att kräva att Taiwan skulle ges en observatörsplats i WHO. Sveriges läkarförbund stöder detta. Ett liknande beslut fattades av World Medical Association 7 oktober 2001.

I maj 2002 gav USA:s secretary of Health and Human services (motsvarar socialminister) i ett tal i Genève sitt stöd för Taiwans observatörskap i WHO.

Den 5 september 2002 antog EU-parlamentet en resolution gällande Europa och Asien: A strategic framework for enhanced partnership. I artikel 38 uttrycker EU-parlamentet sitt stöd för Taiwans observatörskap i WHO, vilket antogs med stor majoritet.

Det är dags att även Sverige uttalar sitt stöd för och verkar för att Taiwan ges möjlighet att delta i WHO-samarbetet.

Stockholm den 1 oktober 2004

Gunnar Axén (m)

Christer Winbäck (fp)

Dan Kihlström (kd)

Per Rosengren (v)

Birgitta Sellén (c)

Barbro Feltzing (mp)