1 Innehållsförteckning 1
2 Förslag till riksdagsbeslut 2
3 Mänskliga rättigheter i Vitryssland 2
3.1 Föreningsfriheten inskränks 2
3.2 Avsaknad av pressfrihet 3
3.3 Den politiska oppositionen tystas 3
3.4 Den fria forskningen hotas 4
3.5 Minoriteters rättigheter 4
3.6 Försvinnanden 4
4 Sveriges relationer med Vitryssland 5
4.1 Demokratistöd till svenska enskilda organisationer 5
5 Svensk krigsmaterielimport från Vitryssland 6
6 Vitryssland och EU 6
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Vitryssland.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges relationer med Vitryssland.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om demokratistöd till svenska enskilda organisationer som verkar i Vitryssland.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om svensk krigsmaterielimport från Vitryssland.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige måste vidta åtgärder för att säkerställa att EU:s biståndsprogram till Vitryssland fungerar.
Vitryssland är den enda kvarvarande diktaturen i Europa. Sedan våren 2003 har den vitryska regimen ytterligare stärkt det politiska greppet om samhället. Detta har bland annat tagit sig uttryck i att alla arbetsplatser numera måste ha en ansvarig för "statens ideologi" och icke-statliga organisationer har utsatts för en kampanj av den vitryska regimen med syfte att underminera och tysta organisationernas aktiviteter. Ideella organisationers, politiska partiers och oberoende massmediers aktiviteter har stoppats till följd av rättsprocesser med klara politiska företecken, där åtalspunkterna minst sagt varit absurda och i sammanhanget ovidkommande. Den 17 oktober hålls parlamentsval och folkomröstning och allting tyder på att valen blir allt annat än fria och rättvisa.
Vjasnaär en av Vitrysslands främsta människorättsorganisation. Den 28 oktober 2003 stängdes den av de vitryska myndigheterna, efter ett beslut i Högsta domstolen. Dessförinnan stoppades även verksamheten i en annan ledande MR-organisation, Legal Assistance to the Population, vilken bland annat varit aktiv i efterforskningarna om fall av "försvunna" oppositionella. En tredje organisation, Independent society for Legal Research har också stängts, men har lyckats registera sin organisation med nytt namn. Den vitryska Helsingforskommittén har fått flera varningar av myndigheterna. OSSE-kontoret i Minsk har inga exakta uppgifter på hur många organisationer stängts. Man befarar att fler, mer okända föreningar på landsbygden gått samma öde till mötes.
I Vitryssland är televisionen statskontrollerad och sänder enbart positiva nyheter om presidenten. Så fungerar även dagstidningarna. Oberoende och fri press finns, men har fått allt svårare att fungera. Distributionen förhindras och upplagor tas i beslag om de är alltför kritiska. Många tidningar stängs också ner. Bara under två veckor i slutet av augusti rapporterade vitryska journalistförbundet att sex oberoende tidningar tvingats stänga. Regeringen har tagit initiativ till en ny medialagstiftning. Det är dock osäkert vad den kommer att innehålla.
Efter det att parlamentsledamoten Valerij Frolov hindrats från att ta upp frågan om lagändringar för att motverka valfusk i parlamentet genom att hans mikrofon stängdes av inledde tre parlamentariker Frolov, Vladimir Parfenovitj och Sergej Skrebets från den s.k. Respublikagruppen en hungerstrejk i juni 2004 med krav påändring av vallagen och att den arresterade oppositionspolitikern Michail Marinitj släpps fri. Det internationella samfundet vädjade till politikerna att spara sina liv och hungerstrejken avbröts efter två och en halv vecka utan att ha uppnått något resultat.
I augusti i år stängdes det Vitryska arbetarpartiet som ingår i koalitionen 5 plus. Högsta domstolen utdömde att partiet brutit mot lagen om politiska partier samt sina egna stadgar. Bland annat stämde inte den juridiska adress de angivit. Partiets ordförande är tillika ordförande i en fri fackförening som också förföljs av myndigheterna.
I november 2003 bildades ett liberalt parti i Vitryssland, Progressiva Frihetspartiet (PSP). Registreringen av partiet godkändes inte av Justitiedepartementet med hänvisning till att administrativa regler i lagen om politiska partier inte efterföljts. Partiet genomförde under våren en helt ny grundande kongress för att uppfylla alla regler. Den 1 september kom dock Justitiedepartementets utslag att partiet inte heller denna gång tillåts registrera sig. Departementet anser med stöd av den svenska motsvarigheten till Statens kriminaltekniska laboratorium att några av de nödvändiga 1000 namnunderskrifterna är förfalskade.
Regimen använder alltså administrativa rutiner för att hindra oppositionspartier från att existera. Eventuella förseelser står inte i proportion till det brott regimen gör sig skyldig till genom att i strid med de mänskliga rättigheterna hindra medborgare från att organisera sig politiskt. Det strider mot de internationella åtaganden Vitryssland skrivit under som OSSE- och FN-medlem.
De val som hittills hållits i Vitryssland har inte uppfyllt OSSE:s krav, utan vallagen tillsammans med presscensur och inskränkt organisationsfrihet möjliggör för myndigheterna att styra resultatet. Förutom att politiska partier hindras från att registrera sig tvingas demokratiska, oberoende kandidater att dra tillbaka sina kandidaturer och hemlighetsmakeriet på valdagen är total. Regimen och inte folket avgör resultatet. Sedan lokalvalen 2003 finns det inte en enda kommun där inte Lukasjenko har fullständig kontroll. Inget talar för att det kommer att finnas oppositionella i det nyvalda parlamentet efter valet i oktober 2004.
President Alexander Lukasjenko har utlyst en folkomröstning till den 17 oktober i år om att ta bort, eller inte, den konstitutionella begränsningen till två mandatperioder för varje president. Lukasjenko bäddar för att behålla makten utan att folket fått en demokratisk chans att säga sitt, eftersom folkomröstningen ej förväntas genomföras på ett korrekt sätt.
European Humanities University i Minsk fick i sommar stängas. Universitetets tillstånd drogs tillbaka som en kulmen på en kampanj som pågått mot dem sedan januari i år för att tvinga rektorn att avgå. Svenska Institutets Visbyprogram, som finansierar samarbetsprojekt mellan högskolor och universitet i Sverige och Vitryssland samt individuella studiestipendier, framstår som ett alltmer angeläget bistånd till Vitryssland. Sverige bör på alla sätt utöka kontaktytorna till privatpersoner i Vitryssland så att de i ett alltmer isolerat land kan få demokratiska intryck att föra vidare.
Situationen för HBT-personer i Vitryssland är allvarlig. Deltagare i festivaler och möten har misshandlats av polis och tungt beväpnad militär har använts för att tvinga ut mötesdeltagare på gatan. De vitryska myndigheternas förtryck av HBT-personer har fått till följd att spelrummet är fritt för nynazistiska organisationer som öppet kräver att regeringen ska göra allt för att stoppa HBT-personer från att utöva sina mänskliga rättigheter. En annan minoritetsgrupp som är utsatt är judarna. Många av de vitryska asylsökande till Sverige är judar som inte vågar bo i Vitryssland på grund av tilltagande antisemitism.
I april 2004 antog Europarådets parlamentariska församling en kritisk rapport om de "försvinnanden" som ägt rum i Vitryssland. De kräver att myndigheterna genomför oberoende utredningar om dessa fall och startar kriminalutredningar om påstådd inblandning av höga myndighetspersoner. De personer som försvunnit är oppositionspolitikerna Yury Zakharenko, f.d. inrikesminister, och Viktor Gonchar, f.d. talman samt affärsmannen Anatoly Krasovsky och journalisten Dmitry Zavadsky. Folkpartiet liberalerna står bakom Europarådets resolution.
Exemplen ovan är endast några uttryck för att utvecklingen i Vitryssland går åt helt fel håll. Lukasjenkos snara dras åt kring befolkningen som inte får utnyttja rätten att välja sin ledare eller påverka politikens innehåll. Det är viktigt att Sverige visar sitt stöd för de aktivister som kämpar för ett demokratiskt Vitryssland. Som ett nära grannland är Sveriges roll för en demokratisering av Vitryssland särskilt angelägen. Ett ökat engagemang för Vitryssland är nödvändigt och kan göras genom bland annat politiska påtryckningar och krav, studentutbyten samt bistånd till grupper som kämpar för demokrati. Det är angeläget att det fattade beslutet om att inrätta en ambassad i Vitryssland fullföljs. En isolering av de högsta ledarna får inte innebära att hela landet isoleras från omvärlden, utan tvärtom bör vi satsa på att öka kontakterna så mycket som möjligt.
Vad Vitryssland behöver i det här läget är ökade satsningar på demokratiutveckling. I stället har regeringen beslutat om det motsatta. Från och med den 24 januari 2004 försämras villkoren för det svenska demokratibiståndet till Vitryssland.
Det s.k. Vitrysslandsprogrammet innebär att svenska organisationer får möjlighet att tillsammans med vitryska samarbetspartners genomföra demokratifrämjande projekt med full finansiering från SIDA. Syftet med programmet är att skapa kontakter och samarbeten mellan föreningslivet i Sverige och Vitryssland. Under 2001 anslog SIDA ca 13 miljoner kronor till projekt i Vitryssland. Efter en utvärdering av paraplyorganisationen Forum Syds verksamhet i Vitryssland beviljade SIDA ytterligare finansiella medel för perioden 2002-2003, motsvarande en summa av nästan 12 miljoner kronor.
Utvärderingen visade att många kontakter hade upparbetats mellan svenska och vitryska ideella organisationer sedan programmet började och Sida beslutade då att de svenska organisationer som vill genomdriva demokratiprojekt i Vitryssland fr.o.m. 24 januari 2004 måste betala 20 % av projektkostnaderna själva, i s.k. egeninsatser.
Efter de allvarliga försämringar som inträffat i Vitryssland under det senaste året anser Folkpartiet att beslutet ovan måste rivas upp. Svenska föreningar kan inte arbeta med sämre förutsättningar och tvingas till ökat risktagande i en diktatur samtidigt som det civila samhället i Vitryssland lever under ett ökat tryck från myndigheterna. Den rådande situationen i Vitryssland borde föranleda förstärkta demokratiinsatser från Sveriges sida. För att det skall bli möjligt måste beslutet om egeninsatsen omprövas.
Försvarets materielverk har importerat vapen från den vitryska staten under perioden 1996-2003 till ett värde av 90 miljoner kronor enligt Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, men enligt Försvarsdepartementet enbart 13 miljoner kronor. Beloppet är oväsentligt. Genom krigsmaterielimport från Vitryssland finansierar Sverige president Lukasjenko, trots att förtrycket i Vitryssland under hela denna period ökat.
Sverige skänker legitimitet åt den hemlighetsfulla och ansvarslösa vitryska vapenhandeln. På listan över länder som på senare år köpt vitrysk krigsmateriel återfinns länder som Nordkorea, Iran, Irak, Sudan och Angola. Rapporter gör också gällande att terroristgrupper försetts med vapen från landet. Sveriges vapenimport från Vitryssland går stick i stäv med vår utrikespolitiska målsättning att främja mänskliga rättigheter. Det innebär ett svek mot den vitryska demokratirörelsen som ser sin kamp motverkas av Sveriges agerande.
Vitryssland blir ett av EU:s nya grannländer efter det att de nya medlemsländerna trätt in i unionen. EU är en viktig aktör i tillskapandet av en utveckling i demokratisk riktning i Vitryssland.
Tacis är EU:s stödprogram till Ryssland och övriga länder i OSSE, inklusive Vitryssland samt Mongoliet. Syftet med programmet är bl.a. att stärka den demokratiska utvecklingen, med stöd till det civila samhället som ett medel för detta. Emellertid fungerar inte programmet påönskvärt sätt. Detta på grund av att den vitryska regimen vägrar befria de enskilda organisationerna i landet från moms samtidigt som EU generellt inte tillåter att unionens finansiella satsningar försvinner i momsbetalningar. Eftersom stödet till det civila samhället i Vitryssland är en förutsättning för en lyckad demokratiseringsprocess, måste situationen lösas. Medan EU och Vitryssland håller på sina ståndpunkter, förlorar föreningslivet det stöd de så innerligt behöver. Sverige måste vidta åtgärder för att säkerställa att EU:s stöd fungerar och kommer till användning så som det är tänkt.
Vitryssland ingår idag inte inom EU:s nya grannskapspolitik eftersom Vitryssland vägrar att dela unionens grundläggande värderingar om respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och marknadsekonomi. Eftersom utvecklingen stadigt går åt fel håll i Vitryssland är det inte sannolikt att Vitryssland inom en snar framtid kommer att omfattas av programmet. Samtidigt är vi medvetna om att den internationella isoleringen av den vitryska politiska ledningen lätt leder till en isolering av hela landet och därmed försvårar en förändring.
Stockholm den 23 september 2004 |
|
Cecilia Wigström (fp) |
|
Birgitta Ohlsson (fp) |
Cecilia Wikström (fp) |
Allan Widman (fp) |
Gabriel Romanus (fp) |
Nina Lundström (fp) |
Martin Andreasson (fp) |