Motion till riksdagen
2004/05:U201
av Sten Tolgfors (m)

Vapenembargot mot Folkrepubliken Kina


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ett fortsatt vapenexportembargo gentemot Folkrepubliken Kina.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU bör inleda en dialog med Ryssland för att förmå Ryssland att avstå från eller kraftigt begränsa vapenförsäljningen till Kina.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att frågan om Folkrepubliken Kinas militära rustningar måste stå i centrum för Sveriges Asienpolitik.

Motivering

Ända sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989 har EU-länderna upprätthållit ett vapenexportembargo gentemot Folkrepubliken Kina. Detta embargo bör kvarstå, så länge Kina kränker mänskliga fri- och rättigheter och hotar grannar militärt. Europaparlamentet har också antagit en resolution med innebörden att embargot skall fortgå.

Om embargot hävs är risken stor att europeiska vapen av Folkrepublikens regering skulle användas för förtryck av det egna folket eller för militära hot mot Kinas grannar. Detta skulle vara direkt kontraproduktivt för den utrikespolitik EU bör föra, där mänskliga fri- och rättigheter värnas och militära hot som påtryckningsmedel i politiska diskussioner avvisas.

Sedan förra året vill dock Tyskland och Frankrike att embargot skall upphävas. När Kinas ledare besökte Europa ställdes utfästelser ut om detta. Motiven var renodlat ekonomiska - inte säkerhetspolitiskt eller moraliskt motiverade.

Om EU lyfter vapenexportembargot mot Folkrepubliken Kina är risken stor att Ryssland släpper sina nuvarande begränsningar för export till Kina av landets mest kvalificerade vapenteknologi. EU bör tvärtom inleda en dialog för att förmå också Ryssland att avstå från eller begränsa vapenförsäljningen till Kina.

Det är av största vikt för den regionala säkerheten i Ostasien att EU inte häver embargot. Sverige bör helt motsätta sig sådana förslag.

De senaste åren har redan den regionala balansen i Ostasien helt förändrats på grund av Folkrepubliken Kinas mycket omfattande militära rustningar. Dessa rustningar omfattar både konventionell militär materiel och kärnvapen. Detta är djupt oroande. Likväl tog den svenska utrikesministern inte ens upp frågan om Kinas kärnvapen när folkrepublikens utrikesminister besökte Sverige, tidigare i år.

Det är fullständigt otillräckligt att vara så passiv i frågan om EU-ländernas vapenexportembargo gentemot Folkrepubliken Kina, som den svenska regeringen hittills har varit. Om EU häver embargot kommer detta att bidra till att destabilisera situationen i hela Ostasien och göra att hotet mot demokratin Taiwans 23 miljoner invånare trappas upp.

Att svensk utrikespolitik är så passiv i förhållande till jordens största diktatur, som utrikesministern visar prov på i svaret på fråga 2003/04:1585, är skandalöst. "Från svensk sida framhåller vi att situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina och hänsynen till regional stabilitet är viktiga faktorer att beakta i denna diskussion." Dessa faktorer skall inte bara beaktas - de måste vara helt styrande för Sveriges och EU:s agerande!

Huruvida svensk vapenexport skulle påverkas om embargot hävdes är i detta sammanhang inte relevant, vilket regeringen verkar tro enligt samma frågesvar. Det relevanta är att Frankrike och Tyskland skulle kunna börja exportera vapen till Kina. Genom ett glasklart agerande i EU kan Sverige hindra att så blir fallet.

Den svenska regeringen bör av riksdagen ges till känna att frågan om Folkrepubliken Kinas militära rustningar måste stå i centrum för Sveriges Asienpolitik.

Vapenexportembargot skall upprätthållas.

Stockholm den 20 september 2004

Sten Tolgfors (m)