Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skärpt lagstiftning mot svarttaxiverksamhet.
Svarttaxiverksamhet är ett tilltagande problem. I dess spår utvecklas ofta annan kriminalitet. De som ägnar sig åt svarttaxiverksamhet säljer inte sällan insmugglad sprit och insmugglade cigaretter. Det är en brottslig verksamhet som omsätter mångmiljonbelopp.
Regeringen har visat svarttaxiverksamheten ett påtagligt ointresse. Branschen - om man kan kalla den så - omsätter stora belopp. Svarttaxikriminaliteten tog fart på allvar i mitten av 90-talet. Sedan dess har den växt år för år. Den är idag inget storstadsfenomen, utan finns på många orter i vårt land.
Frågan har sedan dess bollats fram och tillbaka mellan olika ministrar i regeringen. Inte mycket praktiskt har hänt sedan lagskärpningen 1998, som innebar att maxstraffet för olovlig yrkestrafik skärptes till ett år. Sedan dessa har svarttaxiverksamheten fortsatt att utvecklas och till dags dato har inte någon dömts till maximistraffet ett års fängelse. Lagskärpning blev ett slag i luften. I stället handlar straffen om dagsböter på sammantaget 2 000-2 500 kr i normalfallet. Det ska ställas i relation till vad en svarttaxichaufför kör in normalt på en kväll. Det kan handla om 5 000-6 000 kr.
Ett annat problem är polisbristen i Sverige. Det syns ganska tydligt i rapporteringen att när polisen av och till gör en riktad insats mot svarttaxikriminaliteten så får det effekt. Problemet är att polisens resurser endast tillåter att det blir just tillfälliga punktinsatser. För polisbristen i Sverige bär regeringen ett tungt ansvar. Det är uppenbart att på område efter område saknar polisen resurser och personal för att göra ett fullgott arbete.
För att komma åt svarttaxiverksamheten krävs både fler poliser, men också ny skarpare lagstiftning. Inspiration till detta finns att hämta ibland annat Norge. I Norge bestraffas svarttaxiverksamhet med böter på 10.000 kronor vid första förseelsen, böter plus beslagtagen bil vid andra tillfället och böter plus beslagtagen bil plus indraget körkort vid tredje tillfället.
I Sverige handläggs frågorna om svarttaxiverksamhet av näringsdepartementet. Detta antyder att svarttaxi skulle handla om en vanlig näringsverksamhet eller seriöst företagande, när det i själva verket handlar om kriminalitet. När regeringen nu utreder dessa frågor görs detta i samma utredning som behandlar villkoren för vanlig taxiverksamhet. Kampen mot svarttaxi skall alltså behandlas samtidigt som riktig taxis villkor ska bestämmas. Detta medför dels att det tar längre tid, och dels antyder det att svarttaxi handlar om någon slags företagsamhet och inte om grov kriminalitet. Ansvaret för kampen mot svarttaxiverksamhet borde föras över till justitiedepartementet.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Torkild Strandberg (fp) |