Motion till riksdagen
2004/05:T475
av Marie Wahlgren och Ulf Nilsson (fp)

Järnvägstunnel i Åkarp


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tågtrafiken läggs i en tunnel vid passagen av Åkarp vid en utbyggnad av Södra stambanan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda miljökonsekvenserna på längre sikt än till 2020.

Motivering

Åkarp ligger i ett av Sveriges tillväxtområden. Det är ett attraktivt samhälle men det delas mitt itu av järnvägen. Detta har under många år lett till buller­störningar och minskade möjligheter till förtätning av Åkarps centrala delar. Det har därför försämrat kommunikationen mellan samhällets två delar. Trots löften har ingen planskild korsning byggts genom samhället. Detta har nu Banverket ånyo lovat att genomföra. Det skall dock endast bli en provisorisk lösning.

Orsaken till att problemen med järnvägen inte har lösts är planerna på en eventuell utbyggnad av Södra stambanan. Detta är en viktig strategisk utbyggnad för landet men innebär för Åkarps del en utbyggnad från de två spår som redan existerar till på sikt fyra spår. Redan idag går över 200 tåg per dygn genom Åkarp. Med den planerade utbyggnaden höjer Banverket kapaciteten till minst 600 tåg per dygn.

Under flera år har Burlövs kommun krävt att utbyggnaden genom Åkarp ska ske genom att de nya spåren byggs i en tunnel eller överbyggt tråg, detta för att minska buller och fysisk påverkan.

Nu har det framkommit att Banverket kommer att föreslå att utbyggnaden helt görs i markplan. Detta skulle få drastiska effekter enligt Erik Skärbäck, professor i landskapsutveckling:

"Det här är ett vägval om Åkarps framtid. Med tanke på läget skulle det kunna vara enormt attraktivt med bostäder och arbetsplatser i Åkarp. På det här sättet lägger man en död hand intill järnvägen." (Sydsvenska dagbladet).

Utbyggnaden av Södra stambanan innebär en ansenlig miljöpåverkan på Burlövs kommun som redan idag är kraftigt utsatt för miljöpåverkan från de nationella väg- och järnvägsnäten. Det finns därför skäl att ta extra hänsyn till de miljöavtryck som ytterligare infrastrukturutbyggnader orsakar i kommunen. Banverket tycks inte vara villigt att ta sådana hänsyn.

Redan idag är Åkarp en av de orter där det passerar flest godståg i hela landet och situationen i framtiden blir än värre. Godstågen går nu särskilt tätt tidigt på morgonen och sent på kvällen. Båda dessa delar av dygnet har Åkarp med sin speciella topografi som dalgång, ofta inversion med återreflexer av bullret över hela tätorten flera kilometer från banan.

Den föreslagna utbyggnaden innebär att tågtrafiken kommer att skapa en mer eller mindre konstant bullermatta. Beräkningar gjorda av professor Erik Skärbäck visar att på lång sikt skulle Åkarp kunna ha en situation där över 800 tåg per dygn passerade genom samhället, vilket skulle ge bullernivåer påöver 100 decibel vid järnvägen i mer än 4 timmar per dygn. Det är mer än vid någon jämförbar ort i landet.

Banverkets plan visar inte utvecklingen på lång sikt utan sträcker sig bara fram till 2020. Det är naturligt att visa på trafikeffekterna av en utbyggnad också på längre sikt, då den allmänna strävan från samhället är att flytta över godstrafiken till järnväg. Det är naturligtvis inte rimligt att göra en utbyggnad nu som sedan kräver stora tilläggsinvesteringar för att uppfylla buller­normerna när trafiken kommer igång på banan. Regeringen bör därför se till att en konsekvensbeskrivning av miljöeffekterna också på längre sikt genomförs.

För att följa Banverkets egna bullernormer skulle ett alternativ med en sträckning i markplan dels innebära ombyggnad av 330 fastigheter, dels att höga bullerplank skulle dela Åkarp mitt itu. Den nu föreslagna lösningen riskerar alltså att på sikt ge mycket kraftiga bullerstörningar och att orsaka kraftiga störningar i stadsbilden. En nedsänkt järnväg i tunnel eller tråg skulle däremot kunna ge en bättre miljöän i nuläget och kanske också möjliggöra en förtätad bebyggelse i området. Möjligheterna till ytterligare bostäder i Åkarp kommer att vara viktiga för en hållbar utveckling i den expansiva Öresundsregionen. Järnvägstrafiken bör därför passera genom Åkarp i en tunnel eller motsvarande.

Stockholm den 5 oktober 2004

Marie Wahlgren (fp)

Ulf Nilsson (fp)