Motion till riksdagen
2004/05:T471
av Heli Berg (fp)

Infrastrukturen i Blekinge


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nybyggnad av järnväg mellan Olofström och Blekinge kustbana.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om upprustning av järnvägen mellan Karlskrona och Emmaboda.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra trafiksituationen längs E 22 genom Blekinge.

Motivering

Utvecklingsmöjligheterna för sydöstra Sverige har kraftigt förändrats under den senaste tioårsperioden. Det geografiska läget med närheten till nya marknader i öst och de blivande EU-medlemmarna Polen, Litauen och Lettland i närområdet innebär att Blekinge ligger i en av Europas mest intressanta tillväxtregioner. Det är endast 30 landmil till andra sidan Östersjön. Dessutom ligger den expansiva Öresundsregionen i Blekinges närhet. Detta innebär att Blekinges järnvägar och vägar spelar en allt viktigare roll för kommunikationerna och transportströmmarna mellan övriga Europa och Skandinavien. Nya marknader har därmed blivit mer tillgängliga, något som fått ökad betydelse för näringslivet i Blekinge.

Gods och personer strömmar nu via Blekinges färjeförbindelser till Polen, Lettland och Litauen. Under perioden mellan 1 januari och 19 september 2004 uppgick antalet passagerare via Karlskrona till Gdynia till 325 302, antalet transporterade personbilar till 46 245 och antalet lastbilar till 43 369.

Ett exempel på Blekinges alltmer betydelsefulla roll i södra Östersjön är det transnationella samarbetsprojekt, Baltic Gateway, som dragits igång av Region Blekinge och Region Skåne. Syftet med projektet är att stimulera till effektivare och mer hållbara transporter i södra Östersjöområdet med särskild tyngdpunkt på färjeförbindelser och hamnar samt anslutande landförbindelser och tillhörande informationssystem. 38 parter i sju olika länder medverkar i projektet. Region Blekinge är Lead Partner. Bland parterna finns även Vägverket, Banverket och Sjöfartsverket.

I Polen pågår mycket stora satsningar på vägar längs Östersjön samt ner emot Warszawa och vidare mot Tjeckien, Ungern och Italien. Polens EU-inträde medför också att flera infrastrukturprojekt kommer att inledas under de närmaste åren, vilket innebär stora möjligheter för svenska företag att vara med och utveckla ett av EU:s största länder.

Ett angeläget järnvägsprojekt som inte nämns i några planer från centrala myndigheters sida i Sverige är "Sydostlänken" som skulle medföra en avsevärt minskad miljöbelastning och ökad kapacitet för godstransporter via hamnarna i Karlshamn och Sölvesborg samt en avlastning av södra stambanan. "Sydostlänken" är en förlängning av järnvägen Älmhult-Olofström och innebär en nybyggnad av järnväg mellan Olofström och Blekinge kustbana.

Vad gäller järnvägssatsningar så finns det beslut om elektrifiering av Blekinge kustbana vilket sker med start 2005. Bandelen Karlskrona-Emmaboda på Kust-till-kust-banan är en viktig förbindelse för att knyta ihop Karlskrona, Kalmar och Växjö. Denna är kvalitetsmässigt emellertid under all kritik och bör med det snaraste rustas upp.

Ett stort och mycket allvarligt problem för Blekinge är att flera av de planerade infrastrukturprojekten som är nödvändiga för regionens tillväxt och utveckling ständigt förskjuts i tiden. En utbyggnad av E 22 till 4-fältsväg genom Blekinge är mycket angeläget. Trots den alltmer ökade trafiken av såväl lätt som tung trafik så finns det ingen lösning i närtid på problemen längs E 22. Rondeller, 50 km och till och med 30 km är dagens standard på E 22. Om inget görs kommer inte regionen att kunna dra nytta av den positiva satsning som sker kring södra Östersjön. Transporterna kommer att ta andra vägar. Ur regionens synvinkel är tre vägprojekt högprioriterade längs E 22: Sölve-Stensnäs, Björkeryd-Nättraby samt Lösen-Jämjö.

Stockholm den 4 oktober 2004

Heli Berg (fp)