Motion till riksdagen
2004/05:T453
av Tina Acketoft (fp)

Fritidsflygets framtid på Malmens flygfält


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning av möjligheterna att verka för ett bevarande av fritidsflyget på Malmens flygfält.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stöd för att möjliggöra en eventuell omlokalisering av fritidsflygets olika verksamheter.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en längre tidsfrist för en eventuell omlokalisering av fritidsflygets olika verksamheter.

Motivering

I juni 2004 kom dråpslaget för de hundratals fritidsflygare och fallskärmshoppare som använder Malmens flygplats som sin hemmabas. Ett och ett halvt år därefter, 2005-12-31, ska verksamheten avvecklas och de olika civila flygklubbarna står då utan flygfält.

Beslutet är en följd av att försvarsmakten utökat sin verksamhet vid Malmen eftersom flygflottiljerna koncentrerat sina flygutbildningar. Försvarsmakten ansökte därför om tillstånd enligt miljöbalken till utökad verksamhet vilket överlämnades från länsstyrelsen till regeringen. Efter sedvanligt remissförfarande konstaterades att den planerade verksamheten hade väsentligt större omfattning än befintlig verksamhet och att det antal personer som kan komma att störas av buller var anmärkningsvärt stort. Länsstyrelsen bedömde att betydelsen för totalförsvaret ändock utgjorde skäl att tillåta den utökade militära verksamheten. Den civila flygverksamheten omfattades dock ej av detta skäl.

Fritidsflygverksamheten, huvudsakligen s.k. klubbverksamhet, på Malmens flygfält har en lång och anrik tradition. Exempelvis är segelflygklubben en av landets äldsta och största. Närheten till SAAB innebär även att verksamheterna har stort utbyte av varandra med utbyte av både information och utbildning. Fritidsflygets verksamhet bedrivs på ideell basis med en medlemskår som sprider sig över kön, ålder, utbildningsgrad och inkomstgrupper. Ofta är det genom fritidsflyget som intresset först väcks för en framtida karriär inom flyget som tekniker, konstruktör, pilot m.m.

Sverige är internationellt en väl ansedd flygnation. Bland annat anordnas sommaren 2005 förtävlingar till världsmästerskapen i segelflyg, och sommaren 2006 världsmästerskap. Trots sitt goda anseende utomlands drabbas flyget ofta lokalt av inskränkningar i verksamheten som i praktiken omöjliggör en aktiv flygverksamhet. Ofta är dessa inskränkningar förorsakade av klagomål på störningar från boende i närområden - boende som ofta tillkommit långt efter flyget. Fritidsflyget har under en lång tid aktivt och medvetet arbetat med miljöaspekter. Bränsleförbrukning, kemikalier, buller - alla områden har noggrant bearbetats för att till det yttersta minimeras såväl genom kostsamma investeringar i de senaste tekniska hjälpmedlen som genom ett medvetet agerande.

Ett bevarande av fritidsflyget på Malmens flygfält skulle ge verksamheterna möjlighet att utvecklas vidare till gagn för många boende i såväl som utanför Linköpings kommun. Om så ej kan ske bör ett flygfält av passande standard erbjudas verksamheterna. Dock kan man starkt ifrågasätta möjligheten för verksamheten att med en så kort tidsfrist som 17 månader få till stånd en omlokalisering med allt praktiskt arbete som det medför. Försvarsmaktens yttrande om en prövotid för fritidsflyget om ca tre år, till 2007-12-31, är betydligt mer realistiskt.

Stockholm den 5 oktober 2004

Tina Acketoft (fp)