Motion till riksdagen
2004/05:T439
av Per Landgren m.fl. (kd, fp)

Europeiskt kompetens- och testcentrum inom säkerhet i Göteborg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en satsning på att etablera ett europeiskt kompetens- och testcentrum inom säkerhet i Göteborg.

Etablera ett europeiskt kompetens- och testcentrum inom säkerhet i Göteborg

Fokus på säkerhet är stort sedan 11 september och terrorattackerna i Madrid.

Detta har uppmärksammats i USA som sätter in stora resurser inom Homeland Defence. Det har också uppmärksammats inom EU, där från 2007 över 1 miljard euro planeras sättas in för forskning och utveckling inom säkerhet för den europeiske medborgaren.

Stora resurser har det senaste året satts in i Göteborgs hamn för att möta de krav som ställs från IMO och andra internationella organ. Efterhand som tekniken kommer med nya möjligheter kan kraven förväntas skärpas för att behålla tillstånd för export t.ex. till USA.

Göteborgs hamn är en riksangelägenhet. Säker import och export berör hela Sverige. Det är därför angeläget att säkerställa en kontinuerligt ökande förmåga till skydd och säkerhet.

Göteborg har utmärkta förutsättningar för att bli ledande inom säkerhet för transporter och för hamnar. I Göteborg finns Volvo och Ericsson och många småföretag verksamma inom området. Svenska företag har teknik av spjutspetskaraktär inom området. I Göteborg finns dessutom Chalmers och universitetet, och där finns en utmärkt plats som bas för aktiviteterna i form av Lindholmens Science Park. Det finns också en stor samsyn mellan partierna på den lokala nivån, om områdets potential och vilja att skapa ett sådant centrum.

Riksdagen bör därför besluta att göra en riktad satsning för att initiera ett europeiskt kompetens- och testcentrum inom säkerhet, inklusive telematik och logistik, i Göteborg. Uppdragsgivare för detta kan vara Krisberedskapsmyndigheten. Detta centrum kommer då att kunna dra till sig europeiska forskningsprojekt och bli en naturlig plats för många företag att pröva lösningar inom säkerhetsområdet.

Genom en tidig satsning kommer denna verksamhet kunna fungera som katalysator som ger fördelar för näringslivet med stor betydelse för tillväxt i såväl i regionen som hela Sverige.

AB Volvo och Ericsson har tillsammans tagit initiativet till forskningssamverkan inom säkerhet (security). Det handlar om att utveckla säkra transporter för människor, gods och information. Vårt samhälle vilar på att människor, gods och information fritt kan röra sig. Det växande antalet lågintensiva och asymmetriska konflikter är ett nytt hot mot samhället. I det här fallet innebär det att de traditionella hoten ersatts med attacker mot människor och transportsystem. Volvo är en leverantör av transportlösningar. Ericsson utvecklar avancerade system för ökad säkerhet i samhället.

Europeiska unionen prioriterar säkerhet i kommande forskningsprogram. För att betona vikten av att Sverige tar en ledande position i detta arbete har Volvo och Ericsson utvecklat ett samarbete inom "Secure Transport Innovation Environment".

Syftet med initiativet är att skapa en miljö där nya tekniska innovationer och affärsmodeller (med anknytning till transporter av gods, människor och information) som möter morgondagens krav på säkerhet kan utvecklas och testas i Göteborgsregionen.

Volvo och Ericsson tar ett inledande steg genom att forma en allians i Göteborgsregionen mellan företag, nationella och regionala aktörer på området. Deltagare i detta initiativ kan förutom Volvo och Ericsson vara: rederier, Göteborgs hamn, Landvetter och Säve flygplatser, Västtrafik, transportföretag, Göteborgs lokala myndigheter, Vägverket, Sjöfartsverket, polisen, försvaret m.fl.

Initiativet går inledningsvis under namnet: The Gothenburg region - a complete Secure Transportation Innovation Environment (STIE). Inom STIE kan ett antal områden och problem undersökas och testas.

Preventivt orienterade områden:

Exempel 1: Volvos leverantörs- och värdekedja

Exempel 2: Allmänna transporter inom regionen

Incidentrelaterade områden:

Exempel 3: Attacker på infrastrukturen (luft, mark och hav)

Exempel 4: Avbrott i informationssystem

Genom att testa dessa och andra fall kan initiativet utveckla testprodukter och serviceteknologier likväl som rutiner och procedurer åt myndigheter och industrier.

Stockholm den 4 oktober 2004

Per Landgren (kd)

Erling Bager (fp)

Annelie Enochson (kd)