Motion till riksdagen
2004/05:T408
av Margareta Israelsson m.fl. (s)

Åtgärder för att minska mopedolyckor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av en obligatorisk registrering av samtliga mopeder.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av förarbevis för samtliga mopeder.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvaliteten på utbildningen för förarbevis.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kontrollen av trimning av mopeder.

Motivering

Antalet mopedolyckor ökar stadigt. En starkt bidragande orsak till detta är att många mopeder är trimmade. Vissa mopeder kan på detta sätt komma upp i hastigheter över 80 km/tim. De så kallade EU-mopederna är överrepresenterade i skadestatistiken. Under 2002 skadades 2 746 personer, de flesta unga, i mopedolyckor. Fem år tidigare, 1998, var antalet skadade 1 175. Antalet stölder som anmäls till försäkringsbolagen har ocksåökat kraftigt mellan de bägge åren.

Det finns ca 350 000 mopeder i Sverige. Mopeder delas in i två klasser.

För att få köra moped klass 1, den som kallas EU-moped, krävs körkort, traktorkort eller förarbevis för moped klass 1, enligt lag (1999:877). EU-mopeden får köras i max 45 km/tim.

Av alla mopeder är 20 000-25 000 EU-mopeder. Mopeden av klass 1 ska vara registrerad med en registreringsskylt bak och vara trafikförsäkrad. De ska i första hand använda körbana eller vägren. Om ingen sådan finns kan man köra i körfält för linjetrafik. Den får inte användas på cykelbanor, motortrafikleder eller motorvägar.

För att få ett förarbevis måste man vara minst 15 år och ha genomgått en särskild utbildning och godkänts med ett kunskapsprov. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment. Men det avslutande provet är enbart teoretiskt.

De "gamla", nationellt godkända, mopederna som är konstruerade för en hastighet av högst 30 km/tim tillhör klass 2. För att köra dessa mopeder krävs endast att man fyllt 15 år.

Dessa mopeder får köras på vanliga vägar, gator och cykelbanor.

År 2003 gjorde NTF en enkätundersökning bland mopedförare. Resultatet visade att 55 procent av de yngsta mopedförarna hade trimmat sina mopeder. En femtedel av mopederna går med snabbare fart än 80 km/tim. I de flesta familjer känner föräldrarna till att barnens mopeder är trimmade och i 16 procent av fallen är det mopedhandlaren som har hjälp till med trimningen.

I dagsläget finns det dessutom enligt NTF ca 9 000 olagliga mopeder på marknaden som saknar typintyg eller registreringsbevis.

Våra förslag

Vi anser att en registrering av alla mopeder skulle skapa förutsättningar för att vända den olyckliga utvecklingen av mopedolyckor. Detta skulle underlätta för polisen att övervaka trafiken och det skulle bli lättare att identifiera stulna mopeder. Dessutom kan man neka registrering av trimmade mopeder. Det blir helt enkelt svårare att äga och köra olagliga mopeder.

Kravet på förarbevis borde gälla alla mopeder. Dessutom behöver kvaliteten på utbildningen för förarbeviset förbättras och förarbeviset ska kunna återkallas enligt samma regler som gäller körkort. Förarprovet ska även innefatta en praktisk del.

Den ökande trimningen av mopeder och det faktum att försäljare i så hög grad hjälper till med, och till och med föreslår, trimning av mopeder måste föranleda någon form av kontroll.

Stockholm den 27 september 2004

Margareta Israelsson (s)

Sven-Erik Österberg (s)

Göran Magnusson (s)

Mariann Ytterberg (s)

Paavo Vallius (s)