Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av sjösäkerhetsutbildning.
Som en följd av "Estonia"-olyckan och andra stora fartygskatastrofer under 1980- och 1990-talen har det internationella regelverket inom sjösäkerheten genomgått stora förändringar. Detta har världen över föranlett stora investeringar i anläggningar för sjösäkerhetsutbildning. Sverige släpar dock efter i denna utveckling. I jämförelse med t.ex. våra nordiska grannländer har Sverige bara investerat en bråkdel i resurser för att öka sjösäkerhetskompetensen hos ombordanställda. Tio år efter "Estonias" förlisning och över fem hundra omkomna svenskar krävs olika beslut för att radikalt förändra och förbättra denna situation.
Inom ramen för Vinnovas program för sjösäkerhet har underlag tagits fram för att utveckla svensk sjösäkerhetsutbildning. Programmets forskningsprojekt har också uppmärksammats internationellt. På västkusten har räddningstjänsten i Göteborg tagit initiativ till att utveckla en mer samlad utbildningsresurs inom sjösäkerhet. På ostkusten har, i anslutning till Stockholms hamns planerade utbyggnad av Nynäshamns hamn, initiativ tagits till liknande kraftsamling.
Det handlar om ett samhällsansvar. De förslag som lagts i den Vinnovafinansierade förstudien om den framtida sjösäkerhetsutbildningen och de möjligheter som kan skapas genom intresserade aktörer på svensk ost- och västkust bör som ett första steg följas upp.
Att ge svenska ombordanställda förutsättningar för utbildning och träning i paritet med omvärlden bör vara en prioriterad fråga för regeringen.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Eva Arvidsson (s) |
Kent Härstedt (s) |