Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrad undervisning och nya metoder i skolans och körkortsutbildningens alkoholundervisning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade resurser för polisens alkoholövervakning i trafiken.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla bilar i yrkestrafik skall förses med alkolås senast 2006.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av alkolås i alla nya bilar från 2008.
1 Yrkande 2 hänvisat till JuU.
Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Efter EU-inträdet har konsumtionen av alkoholdrycker ökat markant. Tyvärr följer skadeverkningarna av alkoholen samma kurvor som alkoholförbrukningen. Det gäller inte minst relationen mellan alkoholförsäljning och antalet fall av rattonykterhet och rattfylleri. Faktorn är så stor som 0,7 och det innebär att om konsumtionen ökar med 10 % ökar rattfylleribrotten med 7 %. Enligt beräkningar företas varje dygn mer än 16 000 resor av förare som är alkoholpåverkade. Ytterst få av dessa fastnar i kontroller, det är knappt en dags rattfylleri som kommer till myndigheternas kännedom. För att stoppa och vända denna utveckling så krävs bl.a. undervisning både i skolan och i körkortsutbildningen som tydliggör riskerna och vars och ens ansvar. Detta bör ges regeringen till känna.
Riksdagen har satt upp ett mål om nollvision mot dödsolyckor i trafiken, som innebär att allt arbete för trafiksäkerhet i möjligaste mån ska eliminera de yttre faktorer som orsakar allvarliga skador och dödsfall. Så länge den mänskliga faktorn är en del av trafiken kan allvarliga olyckor aldrig helt planeras eller lagstiftas bort. Men för att begränsa möjligheterna för rattonyktra att skada sig själva och andra är det viktigt med trafikövervakning. Kameraövervakning har ingen kontrollerande effekt på onyktra i trafiken, det måste till fysiska kontroller. Därför måste polisens resurser förstärkas.
Detta bör ges regeringen till känna.
En viktig åtgärd är att få alkoholpåverkade förare att inte kunna köra alls. Alkolås på bilar är en metod som prövats i liten skala dels för dömda för rattfylleribrott, dels i frivilliga försök med taxibilar och bussar. Försöksverksamhet har varit i gång i många år, bl.a. i Småland med skolskjutstrafik. I Vänersborgs kommun har man nyligen fattat beslut om att installera det i kommunens bilar. Taxiföretag har även gått ut i sin marknadsföring till företag som beställer många taxitransporter och påpekat att de kan garantera en mer trafiksäker transport och att detta har påverkat deras marknadsföring positivt. Det är positiva signaler från dem som gått före men det behöver vara alkolås, eller liknande teknik, i alla yrkesfordon snabbt för att man ska nåönskad effekt.
Därför bör alla bilar i yrkestrafik förses med alkolås senast år 2006.
Detta bör ges regeringen till känna.
En av effekterna av ett beslut om alkolås i alla nya bilar skulle bli att många olyckor med dödlig utgång eller med svåra skador skulle undvikas. Man räknar med att 150 personer, vilket är cirka 25 % av dem som dödas i trafiken, härrör ifrån olyckor med alkoholpåverkade förare. Dessutom skadas ca 1 000 personer varje år. Ett problem är att det inte skulle påverka det befintliga beståndet av bilar. Men med montering i alla nya bilar skulle priset pressas ned och en eftermontering skulle kunna ske i de flesta bilar utan avskräckande kostnader. Där kan försäkringsbolagen spela en viktig roll med justering av försäkringspremier för bilar med alkolåsutrustade bilar. Ny teknik på området kommer, t.ex. Saabs alkonyckel, som inte är alls lika dyr. Den kräver inte så stort ingrepp i bilen och är förhållandevis enkel att eftermontera. Regeringen bör snarast lägga fram förslag om att införa alkolås i alla nya bilar från 2008.
Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Annika Qarlsson (c) |
Margareta Andersson (c) |