Undermåliga fartyg och bristfällig kompetens förvandlar sjöfarten påÖstersjön till en tickande miljöbomb. I Centerpartiet är vi därför mycket glada över att Östersjön nyligen fick en s.k. PSSA-klassning (Particularly Sensitive Sea Area) av FN:s sjöfartsorgan IMO. Men klassningen måste nu fyllas med innehåll för att miljöskyddet skall höjas också i praktiken. I denna motion beskriver Centerpartiet sina förslag för att skapa miljösäker sjöfart påÖstersjön.
1 Sammanfattning 1
2 Innehållsförteckning 2
3 Förslag till riksdagsbeslut 3
4 Östersjön - en tickande miljöbomb 4
5 Vem styr sjöfarten? 4
5.1 EU-angelägenhet 5
5.2 Östersjöregering och domstol 5
6 Agera redan nu! 6
7 Utnyttja marknadskrafterna 7
8 Höj beredskapen i Östersjön 8
9 Ställ krav på fartygen 9
10 Östersjöns skydd kan inte vänta! 9
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att den svenska regeringen skall vara pådrivande i Helcom, EU och IMO för att skydda Östersjön.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att den svenska regeringen skall agera kraftfullt för att påverka Ryssland att i högre grad samarbeta inom Helcom.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en Östersjöregering och en särskild miljödomstol för Östersjön.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att den svenska regeringen genast skall agera för att få till stånd fler och bättre skyddsåtgärder för Östersjön.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att utnyttja marknadskrafterna för att skydda Östersjön.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att höja beredskapen i Östersjön.2
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att ställa högre krav på de fartyg och besättningar som trafikerar Östersjön.
1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till UU.
2 Yrkande 6 hänvisat till FöU.
Vi är stolta över svensk rederinäring. Säkerhets- och miljöarbete är något som många rederier har arbetat systematiskt med under många år. Ett par exempel är den vilja som finns att använda lågsvavelbränsle, katalysatorer och att satsa på dubbelskrovade fartyg. Det är glädjande att vi ligger i världseliten när det gäller miljösäker sjöfart, men svenska redare arbetar på en internationell marknad och tyvärr har inte hela branschen hängt med. Därför krävs det ett mera kraftfullt politiskt agerande innan det är för sent.
Undermåliga fartyg och bristfällig kompetens förvandlar sjöfarten påÖstersjön till en tickande miljöbomb. Rysslands expanderande oljeexport gör att trafiken påÖstersjön ökar. Trafiken beräknas öka med hela 40 % fram till 2017. Nästan hälften av fartygen som trafikerar Östersjön i dag har säkerhetsbrister. Det betyder att var tredje timme, året runt, angörs en svensk hamn av ett undermåligt fartyg. Fartyg som i princip är sjöodugliga och som finns på organisationen Paris MOU:s "svarta lista". Sjöfarten är ett bra transportslag ur miljö- och samhällsekonomisk synvinkel men då gäller det också att den är säker. När olyckan väl är framme är katastrofen ett faktum, speciellt i ett så känsligt innanhav som Östersjön.
I olika sammanhang har Centerpartiet drivit frågor som berör miljösäker sjöfart. Vi tog initiativ i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att ansöka om klassning av Östersjön som ett s.k. särskilt känsligt havsområde eller Particularly Sensitive Sea Area (PSSA) av FN:s sjöfartsorgan IMO. En sådan klassificering innebär att fartygstrafiken i havsområden som har ett särskilt skyddsvärde och hotas av risker från fartygstrafiken kan omfattas av speciella regler för att minimera dessa risker. Att ett havsområde PSSA-klassas ger oss därmed ett bättre verktyg för att uppnå en miljöanpassad fartygstrafik.
En sådan ansökan lämnades gemensamt in av åtta Östersjöländer, alla utom Ryssland, och den 2 april i år fick Östersjön äntligen sin PSSA-klassning. Men klassningen måste nu fyllas med innehåll för att miljöskyddet skall höjas också i praktiken. Meningen är att de berörda länderna inom tvåår skall enas om konkreta åtgärder som förhindrar fortsatta utsläpp av olja och andra föroreningar.
Centerpartiet anser dock att det inte skall krävas ytterligare tvåår för att få till stånd fler och bättre skyddsåtgärder för Östersjön. Vi bör redan i dag genomföra många av de åtgärder som man hoppas att PSSA-klassningen kommer att kunna medföra. Sverige måste agera redan nu - Östersjöns skydd kan inte vänta!
Precis som sjöfarten är gränslös är också regleringarna inom sjöfartens område gränslösa. Det centrala arbetet sker därför internationellt. Det betyder att Sveriges riksdag och regering samt våra EU-parlamentariker måste arbeta mot och ställa krav i IMO och i EU.
Att internationellt, såväl inom EU som i övriga världen, förbättra miljösäkerhetsarbetet är också nödvändigt ur ett konkurrensperspektiv. Om inte alla omfattas av samma regler blir konkurrenssituationen inte rimlig. Vi har sett alltför många exempel på vidriga arbetsförhållanden och undermåliga fartyg i de fall där fartyg går under s.k. bekvämlighetsflagg. Detta endast i vinstgivande syfte.
EU har betytt mycket för arbetet med sjösäkerhet, men det har hittills tenderat att bli som en reaktion på större sjöfartsolyckor. Man måste i stället jobba proaktivt. Det måste vara ett självklart arbetsområde för EU att verka för en mer miljösäker sjöfart. Detta förstärks av att EU nyligen inrättade den europeiska sjösäkerhetsbyrån, EMSA. EMSA skall bl.a. se till att unionens sjösäkerhetsregler tillämpas effektivt, samla information och förvalta databaser samt samordna medlemsstaternas verksamhet.
I maj utvidgades EU till att också omfatta Polen, Estland, Lettland och Litauen. Detta innebär att Östersjön är ett innanhav helt omslutet av EU-länder samt Ryssland. Det betyder att EU borde kunna utnyttjas i betydligt större utsträckning än i dag för att skydda miljön i Östersjön.
Även förutsättningarna att använda EU för att få till stånd åtgärder via IMO har förbättrats tack vare utvidgningen. I och med att stora sjöfartsländer som Cypern och Malta blivit en del av EU finns numera nästan halva världsflottan inom unionen. Detta innebär också att EU har fått en mycket stark röst i IMO. Därför kan det vara mycket framgångsrikt för länderna runt Östersjön att först komma överens inom Helcom för att sedan föra upp frågan på EU-nivå. Om Helcom är framgångsrik i EU kan EU sedan verka för att få igenom internationella bestämmelser i IMO.
Centerpartiet anser att miljön i och kring Östersjön är en gemensam europeisk angelägenhet. Därför måste Sverige vara pådrivande och arbeta för att EU i högre grad skall utnyttja de nya muskler utvidgningen gett oss. Vad som ovan anförts om att den svenska regeringen skall vara pådrivande i Helcom, EU och IMO för att skydda Östersjön bör ges regeringen till känna.
Beslutsstrukturen kring Östersjön är just nu väldigt svävande. Att Ryssland inte ställde sig bakom Helsingforskommissionens (Helcom) arbete med PSSA-ansökan är ett stort problem. Det innebär att de ryska territorialvattnen inte omfattas av klassningen. Dessutom kommer Ryssland snart att vara det enda Östersjölandet som står utanför EU. Ryssland har därmed börjat se IMO som det enda forum där man driver sjöfartspolitik, i stället för att ta chansen att samarbeta på en regional nivå. Det är mycket angeläget att Ryssland återfår viljan till ett regionalt samarbete. Där måste den svenska regeringen ta sitt ansvar och agera kraftfullt för att påverka Ryssland i rätt riktning. Vad som ovan anförs om att den svenska regeringen skall agera kraftfullt för att påverka Ryssland mot att i högre grad samarbeta inom Helcom bör ges regeringen till känna.
Det finns fler stater kring Östersjön och Kattegatt som försummar Helcoms gemensamma regler. Målen för samarbetet är långt ifrån uppnådda. Alla vill dra nytta av den gemensamma resursen, men samtidigt är ansvaret otydligt och lätt att glida undan. Därför följer Centerpartiet Havsmiljökommissionens slutsatser om nödvändigheten av en ny förvaltning och föreslår att en särskild "Östersjöregering" med kraftfull beslutskompetens inrättas. Det krävs alltså en revidering av Helsingforskonventionen.
En modell är att Helcom utvecklas och stärks. Denna form av ett beslutsfattande organ skulle vara ett helt nytt verktyg för internationellt miljöarbete. En Östersjöregering kräver att nationerna samt EU ger upp en del av sitt beslutsfattande till förmån för en Östersjöregering. Den nya beslutsnivån får mandat att fatta beslut inom områden som berör aktiviteter som påverkar Östersjön, t.ex. transporter, gränsvärden för utsläpp av kemikalier och fiske.
För att besluten skall efterlevas krävs även att en särskild miljödomstol inrättas för Östersjön. Domstolen skall tillse att alla miljöbrott mot Östersjöns ekosystem blir straffade. Straffen måste stå i relation till effekterna av brottet. Det är orimligt att miljöbrott som får stora konsekvenser både för miljön och ekonomin endast bestraffas med låga bötesbelopp. Trots lagstiftning som förbjuder oljeutsläpp och dumpning av annat slag, drabbas svenska vatten årligen av många skadliga utsläpp. Miljöbrott till havs begås inte för att man vill skada miljön, utan för att man vill minska sina kostnader. Brotten föregås därför ofta av kalkyler där kostnaderna för eventuellt straff vägs mot vinsten av att bryta mot reglerna och risken för upptäckt. Det är därför mycket viktigt att både övervakningen och de straffrättsliga sanktionerna fungerar. Likaså skall det vara kännbart att överträda reglerna. Samhällets budskap måste otvetydigt vara att brott mot miljöreglerna aldrig skall löna sig. Vad som ovan anförs om en Östersjöregering och en särskild miljödomstol för Östersjön bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet har svårt att förstå varför den svenska regeringen inte anstränger sig mer för att få till konkreta åtgärder som skyddar Östersjön. Östersjön är till stor del "vårt hav" eftersom ungefär hälften av Östersjökusten tillhör Sverige. Detta betyder att det sannolikt är vi som råkar illa ut vid en olycka. Centerpartiet anser därför att Sverige skall upprätta ett handlingsprogram med en tydlig tidtabell för de kommande tvååren.
Centerpartiet tycker också att Sverige redan nu bör lägga fram konkreta förslag till IMO. Förslagen kan sedan kopplas samman med PSSA-klassningen, men kan även fungera oberoende av klassningen.
Följande förslag bör läggas fram till IMO:
Trafikövervakningssystem (VTS/VTMIS) i Östersjön. Bör även kombineras med obligatorisk lotsning av oljetankers och andra fartyg med miljöfarlig last som passerar känsliga områden. Fartyg som inte uppfyller gällande kvalitetskrav skall alltid ha obligatorisk lotsning.
Rapporteringsskyldighet för samtliga lastfartyg som går in i Östersjön (se även krav på färdskrivare hos lastfartygen under kap 6).
Farledsseparering vid trånga passager i Östersjön som Kadettrännan, Finska viken, Gotland och Bornholm.
Fartyg med miljöfarlig last skall endast få trafikera vissa utvalda farleder, vilket innebär att de inte kommer att trafikera känsliga marina områden. Dessutom undviker man att särskilt stora tankfartyg blir påseglade av mindre och snabbare fartyg.
Restriktioner för trafik inom marina reservat. För ytterligare skrivningar om marina reservat hänvisas till Centerpartiets miljömotion.
Krav på att ett fartyg med miljöfarlig last inte skall få lämna hamn om väderleken kan utgöra en risk.
Vad som ovan anförs om att den svenska regeringen genast skall agera för att få till stånd fler och bättre skyddsåtgärder för Östersjön bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet tycker att det i högre grad skall tas hjälp av marknadskrafterna för att driva fram den miljösäkra sjöfarten. Detta betyder att det vid all offentlig upphandling skall ställas krav på miljösäkra sjötransporter. Vi kräver att exempelvis försvaret vid inköp av bränsle utnyttjar sin konsumentmakt och köper in bränsle som transporterats miljösäkert. Inom ramen för miljöledningssystemen skall det redan i dag tas miljöhänsyn vid upphandling, men alltför ofta prioriteras miljön bort i ett senare skede och hänsynen blir ytterst marginell. Vi anser att större vikt måste läggas vid miljöaspekter vid offentlig upphandling och där är självklart transporterna en viktig del.
Centerpartiet vill även på detta område förorda Havsmiljökommissionens slutsatser. De beskriver hur ett samverkansavtal mellan Sveriges redareförening, Svenskt Näringsliv och Sjöfartsverket kan utformas. Ett sådant skulle innehålla löften från lastägarens sida att använda sig av fartyg som uppfyller vissa krav utöver de rent kostnadsmässiga, som t.ex. miljökrav.Sjöfartsbranschen skall lova att satsa på utveckling av energieffektiva, miljöanpassade och kommersiellt intressanta sjötransportlösningar för den svenska industrin. Statens ansvar är att skapa konkurrensneutrala villkor för miljösäker sjöfart i Sverige i förhållande till andra transportslag och till sjöfart i andra EU-länder. Staten skall också ställa högre kvalitetskrav på redarna.
I dag är det relativt lätt att få reda på ursprungsland och innehåll i produkter men däremellan finns ett stort informationsglapp. Konsumenten ges inte information om hur transporten av produkten gått till. Just vid transporter till sjöss kan det vara flera sjömils skillnad på miljöpåverkan. Det vore önskvärt om det fanns lättillgänglig information om hela kedjan av miljöpåverkan. Särskilt viktigt känns det att få reda på fakta om transporter av petroleumprodukter. Vi vill därför uppmuntra branschen att ta fram någon form av miljömärkning eller -klassning som lätt kan ge kunden säker information om transporten. Vad som ovan anförs om att utnyttja marknadskrafterna för att skydda Östersjön bör ges regeringen till känna.
De incidenter och olyckor som inträffat kring Sveriges kuster har visat att beredskapen inte alltid är den bästa. Åtgärder behövs för att höja beredskapen och för detta krävs samarbete med våra grannländer. Helcoms arbete för en höjd beredskap är välkommet och bör följas upp nationellt.
Åtgärder som krävs är till exempel avtal om miljöberedskap för länderna kring Östersjön. Man bör avtala i förväg om en räddningsledare. Likaså krävs det avtal om samordnade räddningsinsatser och att gemensamma övningar genomförs regelbundet. Helcom har fått respektive regering att delegera ner detta till berörd myndighet, för att åstadkomma en "24-timmarsberedskap". Detta är mycket positivt och vi förväntar oss ett bra resultat.
Att utse nödhamnar är oerhört viktigt för att minimera skadorna av en eventuell olycka. Vid "Prestige"-olyckan utanför Spaniens kust var det just bristen på nödhamnar som fördröjde räddningsinsatsen. Helcom har genomfört ett stort arbete för att utse nödhamnar kring Östersjön, vilket mer eller mindre är färdigt men vi vill ändå poängtera vikten av att det finns nödhamnar längs hela kuststräckan.
Det krävs också avtal med bogserbåtar, tankfartyg etc. för en snabb insats då olyckan är framme. En inventering av bogserbåtar och brandbekämpningsfartyg kring Östersjön 2002 visade på skrämmande fakta. De enda bogserbåtar som finns längs hela den svenska Östersjökusten är isbrytarna i Stockholm, som vintertid befinner sig uppe i Bottenviken. De få bogserbåtar som finns har dessutom inte beredskap sommartid, vilket innebär att de under sommarmånaderna är obemannade och inte kan användas vid en olycka. Kustbevakningen har fått i uppdrag att lösa detta, men självklart krävs det också ekonomiska resurser. Vad som ovan anförs om att höja beredskapen i Östersjön bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet vill att det ställs högre krav på de fartyg som trafikerar Östersjön. Ett krav på dubbel botten och dubbelt skrov, även för äldre fartyg som transporterar miljöfarligt gods i Östersjön, ser vi som en självklarhet. Vi tycker också att alla oljetankers som trafikerar Östersjön under vintertid bör använda isklassförstärkt tanktonnage. För samtliga fartyg måste gälla höga krav på kontinuerlig tillsyn och ett bra underhåll.
För att stärka kunskaperna kring miljöfrågorna vill vi även se krav på miljökompetens hos personalen på samtliga fartyg som trafikerar Östersjön, en typ av Östersjökörkort. Krav på färdskrivare är också nödvändigt eftersom myndigheter etc. då kan se om ett fartyg otillåtet passerat ett marint reservat eller befunnit sig i ett område där det skett ett oljeutsläpp.
För att dessa krav skall kunna genomdrivas krävs det att den svenska regeringen bedriver påtryckningar i både EU och IMO. Vad som ovan anförts om att ställa högre krav på de fartyg och besättningar som trafikerar Östersjön bör ges regeringen till känna.
Östersjön är ett av världens känsligaste och mest förorenade innanhav där miljontals ton gods transporteras varje år. Den trafiken beräknas öka kraftigt i omfattning. Risken för allvarliga olyckor ökar därmed. Om vi vill säkra Östersjöns överlevnad är det därför dags att agera så fort som möjligt. Centerpartiet kommer att fortsätta att vara pådrivande i denna fråga tills vi kan se konkreta resultat.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Sven Bergström (c) |
|
Åsa Torstensson (c) |
Roger Tiefensee (c) |
Rigmor Stenmark (c) |
Jörgen Johansson (c) |
Håkan Larsson (c) |
Staffan Danielsson (c) |