Motion till riksdagen
2004/05:T389
av Karin Åström och Lennart Klockare (s)

Trafiksäkerhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av NTF:s tydliga oberoende.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett indexuppräknat anslag för NTF, vilket möjliggör långsiktiga satsningar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att projektbidrag och organisationsstöd slås ihop till en summa så att NTF bättre kan förvalta medel utifrån organisationens förutsättningar.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda finansiering av NTF genom trafikförsäkringen enligt finsk förebild.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade anslag till folkbildning inom trafiksäkerhetsområdet.

Motivering

Sverige har en lång tradition av folkrörelsearbete vilket medfört att olika viktiga frågor fått förankring i samhället och hos medborgarna.

Om NTF ska kunna fungera som en stark och trovärdig opinionsbildare är dagens organisation med Vägverket som NTF:s huvudsakliga finansiär och uppdragsgivare av opinionsbildande verksamhet i grunden ohållbar. Det finns välgrundade skäl till att ifrågasätta NTF:s oberoende och trovärdighet med nuvarande finansieringsmodell.

NTF har haft och måste även i framtiden ha rollen som en aktör som inte drar sig för att ifrågasätta Vägverket och andra myndigheters agerande. Den nuvarande modellen kan dock, inte minst regionalt, ha en hämmande inverkan.

Den finska modellen som finansierar frivilligarbetet (trafikskyddet) genom del av trafikförsäkringen verkar vara en hållbar och långsiktig lösning som omgående bör utredas för att se om den är överförbar på svenska förhållanden.

Nollvisionen och nationell samling förutsätter en stark och fristående opinionsbildare inom trafiksäkerhetsområdet på både nationell, regional och lokal nivå. Nuvarande modell placerar inte bara NTF i en beroendesituation utan undergräver dessutom NTF:s trovärdighet gentemot såväl beslutsfattare som enskilda trafikanter.

Morgondagens trafikanter bör vara Nollvisionens ambassadörer som för utvecklingen framåt mot en vägtrafik utan hälsoförluster. Detta kräver en ökad satsning på folkbildning så att trafikanternas attityder inte halkar efter den övriga utvecklingen.

NTF:s finansiering

När dåvarande Kommunikationsdepartementet 1998 började direktadressera medel i regleringsbrev var detta ett erkännande av folkbildningsarbetet men också en markering av frivilligorganisationernas oberoende av enskilda myndigheter. År 2000 infördes en ny finansieringsmodell där Vägverket bestämmer hur mycket medel som ska gå till NTF för olika typer av projekt. Det finns även ett organisationsstöd inskrivet i regleringsbrevet. Sammantaget har detta inneburit att NTF fått göra betydande neddragningar av sin verksamhet, främst inom området folkbildning. Dessa neddragningar har även påverkat det stöd som NTF skulle behöva ge sina medlemsorganisationer i deras strävan att arbeta med trafiksäkerhet.

Vägverket har sedan 2001 upphandlat projekt för 27 mnkr årligen. Ingen uppräkning av detta belopp har varit aktuellt, trots att NTF vid flera tillfällen visat att man är beredd att med medlemsorganisationernas hjälp utföra ett arbete av betydligt större omfattning. Organisationsstödet till NTF har även det legat på oförändrad nivå sedan 2001 (25 mnkr). Eftersom ingen uppräkning görs innebär detta i realiteten en minskning i betalningsförmåga på ca 1,5 mnkr årligen. Dagens nivåär totalt sett en halvering jämfört med 1998. För denna summa förväntas NTF upprätthålla folkbildnings- och opinionsarbete nationellt, regionalt och lokalt.

För att undvika onödig administration hos både Vägverket och NTF borde medel som utbetalas till NTF (organisationsstöd och projektbidrag) slås ihop till en summa. Beloppets storlek bör vara kopplat till index så att uppräkning sker med automatik vid kostnadshöjningar i övriga samhället.

Stockholm den 4 oktober 2004

Karin Åström (s)

Lennart Klockare (s)