Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ägardirektiven för SJ ändras i syfte att säkerställa en väl fungerande persontrafik, där de resandes behov prioriteras, t.ex. på sträckan Stockholm-Värmland.
Den avreglerade tågtrafiken, bolagisering, höga avkastningskrav m.m. är på god väg att förstöra många resandes tilltro till tågtrafiken som ett attraktivt och väl fungerande alternativ till andra färdmedel, t.ex. den egna bilen och långfärdsbussar. Stängda stationer, sämre service på grund av personalnedskärningar, biljettkrångel och snabbtåg som susar förbi ett stort antal stationer utan stopp för att ta upp och släppa av passagerare, är några faktorer som skapar stor irritation. Det skapar också faktiska problem för enskilda resenärer, orter och regioner.
En väl fungerande tågtrafik, det vill säga goda och täta förbindelser med fungerande anslutningar, ger de boende påäven mindre orter möjlighet att kunna pendla till arbete och studier utan att det påverkar miljön negativt. En fungerande kollektivtrafik kan bidra till att krympa avståndet mellan periferi och centrum både regionalt och nationellt. En förutsättning för detta är att tågen också stannar vid de mindre orternas stationer. Ett flertal orter i östra Värmland och näraliggande orter har genomgått och genomgår fortfarande stora förändringar i sin näringslivsstruktur med omstruktureringar och företagsnedläggningar som tillsammans med befolkningsminskning och underskott i den kommunala ekonomin försätter dessa orter i ett mycket svårt och utsatt läge. I det läget behöver orter som Degerfors och Laxå, för att nämna två, stöd och hjälp, inte ytterligare bördor och försämringar.
Sträckan Stockholm-Oslo har under ett antal år trafikerats av Linx, som ägs av norska och svenska staten. Konceptet, som gått ut på att konkurrera med flyget på nämnda sträcka, har visat sig fungera dåligt och läggs ned vid årsskiftet. Linx har ständigt experimenterat med nya och förändrade turlistor, turer läggs till och tas bort. Detta har givetvis skapat en stor osäkerhet för både företag och privatpersoner. Det är viktigt med långsiktighet och genomtänkta avresetider. Med tanke på de mångmiljardinvesteringar som nu genomförs avseende tågtrafiken, är det ett rimligt krav att det också finns tåg som trafikerar de olika sträckorna till gagn för de presumtiva resenärerna.
I ett brev har flera socialdemokratiska kommunalråd i Värmland efterfrågat nya ägardirektiv, kritiserat Linxkonceptet och den nonchalans som de menar att statliga bolag visat. När frågan debatterats i riksdagen brukar regeringens svar vara att det inte är riksdagen som skall fastställa tidtabeller och var tågen skall stanna. Vem har hävdat detta? Ingen kräver att regering eller riksdag skall fastställa tidtabellen för olika sträckor, men det är rimligt att staten som ägare tar ett verkligt ägaransvar och i sina ägardirektiv framhåller den samhällsekonomiska vinsten med en fungerande tågtrafik, och att regionalpolitiken ses som en helhet, inte som separata och inbördes oberoende delar. Små kommuner har inga maktmedel att via förhandlingar eller påtryckningar förmå SJ att lyssna när det gäller önskemål om tidtabeller eller tågstopp.
Degerfors är en ort som drabbats hårt av förändringar inom stålindustrin. Orten har under lång tid haft stor nytta av tågtrafiken. En väl fungerande tågtrafik är en viktig faktor för att få företag och människor att vilja etablera sig i Degerfors och möjliggöra arbete och studier på andra orter. Även Karlskoga tillhör upptagningsområdet och även här har förändringen varit omfattande på grund av omstruktureringen av försvarsindustrin. I egenskap av stadig pendlare på sträckan Degerfors-Stockholm tur och retur kan jag konstatera att morgontåget i princip alltid är fullsatt. Många pendlar från orter i Värmland till arbete i t.ex. Hallsberg, men också Stockholm. För ett antal år sedan gick ett tåg vid 17-tiden från Stockholm. Detta gjordes sedan om till ett direkttåg Stockholm-Oslo med ett mycket begränsat antal stopp efter sträckan. I stället tillkom en avgång från Stockholm vid 16-tiden, ett tåg som är någorlunda välfyllt men som självfallet passar arbetspendlare sämre eftersom många inte kan avsluta sina arbeten i tid för att hinna med detta tåg. Dååterstår att vänta till avgången 18.30. För den som arbetspendlar är det en stor skillnad att vara tillbaka i hemmet vid 21-tiden i stället för vid 19-tiden. Riktigt frustrerande är att man sommartid har den lämpliga avgången vid 17-tiden, men den upphör alltså när de allra flesta har kommit i gång med arbetet efter sommaren.
Nu läggs Linx ner vid årsskiftet. Det måste ersättas med ett bättre och mer fungerande koncept för tågtrafiken. Utgångspunkten skall vara väl genomtänkta tidtabeller, inte minst på morgnar och kvällar, som möjliggör arbets- och utbildningspendling.
Utgångspunkten skall också vara att tågen skall stanna vid de stationer där det finns ett behov för resande att gå på eller av tåget. Dessa stopp är inte speciellt tidskrävande med dagens moderna tåg. Ett sådant koncept skulle fungera och dessutom möjliggöra en hög beläggning på tågen. Det är rimligt att begära att SJ, som är ett statligt bolag, har en ägarstrategi som prioriterar verksamhetens samhällsnytta och medborgarnas behov, och i samarbete med andra bedriver verksamheten utifrån de resandes behov i hela landet.
SJ:s ägardirektiv avseende tågtrafiken bör ändras i syfte att säkerställa en väl fungerande persontrafik, som prioriterar de resandes behov, t.ex. på sträckan Stockholm-Värmland.
Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Peter Pedersen (v) |
Karin Thorborg (v) |