Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att höja anslagen till investering, drift och underhåll av vägnätet i Kronobergs län.
Regeringen fastställde i februari månad 2004 de definitiva ramarna för respektive läns infrastruktursatsningar fram till år 2015. För Kronobergs län blev beslutet en verklig besvikelse eftersom den slutliga ramen blev 137 mnkr mindre än den preliminära tilldelningen. Denna ram hade varit underlag för länets planering för kommande länstransportplan. Mycket angelägna objekt blev tyvärr tvungna att strykas. Regeringen beslöt dessutom att vissa investeringsobjekt absolut skulle ingå i planen. Detta medförde att handlingsutrymmet ytterligare begränsades för regionens egna prioriteringar.
En nyckelfaktor för länets utveckling är att bredda den lokala arbetsmarknaden. För att arbetsmarknadsregionerna skall kunna bli större måste infrastrukturen bidra till kortare restider mellan arbete och boende. Detsamma gäller för den så värdefulla sammanbindningen mellan universitet och högskolor i sydöstra Sverige. De nya resmönstren och den snabba utvecklingen av resandet över Östersjön till Polen/Baltikum ställer allt större krav på infrastrukturen i sydöstra Sverige. Denna positiva utveckling får inte hämmas av bristfällig infrastruktur. Inom regionen finns företag med extremt stora krav på fungerande transportsystem. Det omväxlande vintervädret med återkommande tjällossningar sliter kraftigt på vägmaterialet.
Två riksvägar genom länet, väg 23 och 120, kommer att få vänta många år om inte det skapas ytterligare resurser för investeringar, drift och underhåll. Vissa avsnitt på dessa vägar är från trafiksäkerhetssynpunkt bristfälliga med hänsyn till den omfattande trafiken. Stor risk för trafikolyckor föreligger. Riksdagens ambition om den s.k. nollvisionen känns helt orealistiskt under nuvarande förutsättningar.
Stockholm den 2 oktober 2004 |
|
Eskil Erlandsson (c) |