Motion till riksdagen
2004/05:T338
av Håkan Larsson (c)

Kommunikationerna Trondheim-Östersund-Sundsvall


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Rikstrafiken bättre förutsättningar för att upphandla interregional trafik som inte är företagsekonomiskt lönsam.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rusta upp hela Mittbanan för snabb tågtrafik.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i samarbete med Norge medverka till att snabba tågförbindelser kan förverkligas på hela sträckan mellan Östersund och Trondheim.

Motivering

För att upphandla samhällsviktig interregional trafik som inte är företagsekonomiskt lönsam inrättades Rikstrafiken 1999. För Jämtlands län spelar Rikstrafiken en viktig roll genom sina upphandlingar och medfinansieringar av Mittlinjen (mellan Sundsvall och Östersund) och Nabotrafiken (mellan Östersund och Trondheim). Flygtrafiken mellan Östersund och Umeå, liksom mellan Sveg och Stockholm, är också beroende av de upphandlingar Rikstrafiken gjort. Även inlandsbussarna längs Inlandsvägen är en verksamhet som stöds av Rikstrafiken.

För närvarande diskuterar Rikstrafiken ett drastiskt besparingsprogram. För Jämtlands läns del föreslås exempelvis neddragning av trafiken på Mittlinjen och upphörande av stödet till Nabotrafiken.

Mittlinjen har stor betydelse för att förbinda Östersund med Sundsvall - och kopplar vidare till Stockholm via Ostkustbanan. Banan spelar även en viktig roll för den regionala trafiken, vilket motiverar länshuvudmännen i såväl Jämtlands som Västernorrlands län att bidra till finansieringen. Staten måste nu ta sitt ansvar och medverka till att Rikstrafiken får tillräckliga resurser för att kunna fullfölja sitt uppdrag att stärka den interregionala trafiken. De besparingsplaner som diskuteras är fullständigt oacceptabla. Den ökning som föreslås i budgetpropositionen är otillräcklig.

Nabotåget, direktlinjen mellan Östersund och Trondheim, startade i sin nuvarande form i september 2002. Tåget har stor betydelse för att stärka de urgamla kontakterna mellan Jämtland och Tröndelag och utvecklas förhållandevis väl. För fortsatt positiv utveckling krävs dock tillskott från Rikstrafiken även framöver.

Öst-västförbindelserna i Mittskandinavien, axeln Trondheim-Östersund-Sundsvall, har en mycket stor tillväxtpotential och en satsning på denna region är därför i högsta grad av nationellt intresse. Förbättrade kommunikationer är av central betydelse för att regionens förutsättningar för tillväxt och utveckling ska kunna tas till vara på ett bra sätt. De långa avstånden gör att stora restidsminskningar kan uppnås genom en förbättrad tågtrafik.

Snabba och bekväma tågförbindelser på Mittlinjen har stor betydelse för Mitthögskolan, det blivande Mittuniversitetet, med ungefär lika stor verksamhet i Östersund och Sundsvall. Likaså betyder snabba järnvägsförbindelser till Trondheim mycket för att utveckla samarbetet mellan Mittuniversitetet och universitetet i Trondheim. För utvecklingen av fjällturismen, på såväl den svenska som den norska sidan av gränsen, liksom för näringslivet i övrigt, är goda järnvägsförbindelser också av stor betydelse.

På den svenska sidan har en del investeringar gjorts på Mittbanan för att möjliggöra höjd hastighet. Det krävs dock ytterligare åtgärder på banan mellan Ånge och Sundsvall för att kunna möjliggöra snabbare trafik på hela sträckan. Åtgärderna är kostnadsberäknade till mellan 90 och 100 miljoner kronor - och bör vara möjliga att förverkliga på kort sikt.

På den norska sidan är investeringsbehoven större. Dels krävs åtgärder för att möjliggöra högre hastighet, dels måste sträckan mellan Stjördal och Storlien (Meråkerbanen) elektrifieras. Regeringen bör mot den här bakgrunden snarast ta initiativ till ett samarbete med Norge i syfte att rusta upp järnvägen på den norska sidan. Sker detta kan visionen om Atlantbanan, snabbtåg Stockholm-Östersund-Trondheim, äntligen förverkligas.

Det är dags att satsa offensivt påöst-västförbindelserna i Mittskandinavien! Här finns en utvecklingspotential som det ligger i hela landets intresse att ta till vara.

Stockholm den 30 september 2004

Håkan Larsson (c)