Motion till riksdagen
2004/05:T335
av Johan Linander och Lars-Ivar Ericson (c)

Skåne


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en stor satsning på infrastrukturen i Skåne.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att godstågsproblemen på Kontinentalbanan i Malmö snarast måste lösas.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett östligt skånskt järnvägsstråk.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Ystads hamn bör klassificeras som hamn av riksintresse.1

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Historiska museet i Lund.2

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Backåkras framtid.3

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om underhållet av kulturhamnar.3

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett Campus Ystad.2

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skånska skolor borde undervisa i skånsk/dansk historia samt i danska språket.2

  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hantverksutbildningsprojekt i Skåne.2

1 Yrkande 4 hänvisat till BoU.

2 Yrkandena 5 och 8-10 hänvisade till UbU.

3 Yrkandena 6 och 7 hänvisade till KrU.

Infrastruktur

Det är nödvändigt med åtgärder för att stärka näringslivet och skapa förutsättningar för ett ökat antal småföretag. En förutsättning för ökad tillväxt är att det görs stora satsningar för att förbättra befintligt vägnät och att bygga ut såväl person- som godstågstrafiken. Antalet resenärer med järnväg i Skåne har haft en mycket positiv utveckling de senaste åren. Ytterligare förbättringar i tågtrafiken planeras, men tyvärr sätter den statliga infrastrukturen käppar i hjulet. Vi vill se ett antal järnvägssatsningar under en 20-årsperiod.

Kapacitetsproblemen på Malmö Centralstation måste lösas, en förändring från säckstation till en genomgående station är nödvändig. Söderåsbanan, Lommabanan, Staffanstorpsbanan, Marieholmsbanan och Trelleborgsbanan bör upprustas för pågatågstrafik. Kapaciteten på Södra stambanan måste förbättras bl.a. för att pågatågen som i dag vänder i Höör skall kunna fortsätta upp genom Skåne. Ett färdigställande av Hallandsåstunneln, dubbelspår Helsingborg-Ängelholm, utbyggnad av den s.k. shunten söder om Malmö samt kapacitetsökning mellan Lund och Malmöär åtgärder som måste ske för att klara av redan i dag planerad trafik. Det finns alltså ett mycket stort behov av järnvägsinvesteringar i Skåne. Investeringar som skulle leda till en ökad tillväxt i Öresundsregionen.

Godstågsproblemen i Malmö och övriga Skåne måste också lösas. Det är inte acceptabelt att tung godstågstrafik, ofta med farligt gods, går genom tätbefolkad stadsmiljö såsom på Kontinentalbanan i Malmö. Vi kräver yttre godsspår som gör det möjligt att på ett säkert och effektivt sätt transportera godset till skånska hamnar och över Öresundsbron utan att tågen går igenom bostadsområden i Eslöv, Lund och Malmö. Ett alternativ som Centerpartiet sedan länge förordat är ett östligt skånskt järnvägsstråk som avlastar sydvästra Skåne och bidrar till bättre regional balans.

Centerpartiet vill satsa på upprustning av det mindre vägnätet och vad gäller de större vägarna skall huvudsakligen en upprustning av det befintliga vägnätet prioriteras. En satsning på de vägar som går till och från våra grannlän i nordöstra Skåne är angelägen. Centerpartiet är positivt till en alternativ finansieringslösning för en snabbare upprustning av E 22. Denna upprustning av diagonalen mellan sydvästra och nordöstra Skåne är prioriterad för att skapa regional balans.

Skånes hamnar är en viktig kugge i landets export och import. En mycket stor del av det gods som lämnar och kommer till Sverige passerar Skånes hamnar. Det finns ett stort behov av investeringar och Ystads hamn bör klassificeras som hamn av riksintresse.

Kultur

Skåne är en gammal kulturbygd och många forntida fynd har samlats på våra museer. De arkeologiska utgrävningarna längs västkustbanan och i Stora Uppåkra visar att här finns de mest intressanta fornlämningarna i Skandinavien. Vi anser att det är självklart att dessa skall bevaras och finnas tillgängliga i Skåne, både för forskning och för allmänheten. Krav måste ställas på staten att tillräckliga medel ställs till Historiska museets förfogande i Lund för bevarande av fornfynden, visning för allmänheten och pedagogisk verksamhet.

Efter Dag Hammarskjölds död fick Svenska Turistföreningen genom testamente ta emot Backåkra. Den fyrlängade skånegården är under sommarsäsongen öppen för besökare från när och fjärran. Möbler, konst och böcker från Hammarskjölds tid väcker stort intresse eftersom få svenskar är så kända och respekterade som just Dag Hammarskjöld. Meditationsplatsen på heden utanför gården är också mycket välbesökt. Eftersom STF har ekonomiska problem så riskerar Backåkra att förfalla. För något år sedan gjordes försök att hitta nya former för driften av Backåkra, dock utan resultat. Det är nu hög tid att staten tar ett större ansvar för drift och underhåll av denna unika anläggning som påminner oss om en av 1900-talets mest kända svenskar.

Många kommuner i Sverige har svårt att finansiera underhållet av sina i kommunen liggande kulturhamnar. Enbart i Simrishamns kommun finns fem kulturhamnar som skall underhållas, Vitemölle, Kivik, Vik, Baskemölla och Brantevik. Det är rimligt att staten tar visst ekonomiskt ansvar för kulturhamnarna.

Utbildning

Den i dag kanske viktigaste jämlikhetsfrågan är lika möjlighet till utbildning. Utbildning är inte längre en fråga för enbart unga. Samhället kräver en kompetensutveckling och kontinuerlig vidareutbildning.

Vi vill fortsätta att bygga ut Kristianstads Högskola och Malmö Högskola. Kommuners utveckling är i hög grad beroende av vilken utbildningsnivå invånarna har. Utbildningssäten drar till sig fler med högre utbildning vilket gör att företag som behöver välutbildad arbetskraft söker sig dit. Ett Campus Ystad liknande Campus Helsingborg, med en egen unik utbildningsprofil, skulle kunna vara ett lyft för hela Österlens utveckling.

Integrationen mellan Skåne och Själland går framåt, även om vi skulle önska en snabbare integration för en ännu bättre tillväxt i Öresundsregionen. Den kulturella, historiska och språkliga förståelsen mellan våra båda delar av regionen är inte alltid så god. För ökad förståelse bör det kulturella utbytet med Danmark utökas och skånska skolor borde undervisa betydligt mer i skånsk/dansk historia samt i det danska språket.

Bristen på hantverkare är märkbar i hela landet och kommer att förvärras i framtiden. I Skåne finns genom närheten till Danmark en unik möjlighet att ta till vara de goda erfarenheter av hantverksutbildning som detta land har. Därför föreslår vi att Skåneregionen under tre år blir ett försöksområde avseende hantverksutbildning. Denna utbildning bör ske i ett nära samarbete mellan näringsliv, branschföreträdare och parterna på arbetsmarknaden samt Öresundsregionens danska aktörer inom yrkesutbildning. Nationella medel behöver tillföras detta projekt som kan ge hela Sverige inspiration till nya modeller för hantverksutbildning.

Stockholm den 30 september 2004

Johan Linander (c)

Lars-Ivar Ericson (c)