Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av ett nytt yttre godsspår i västra Skåne.
Den infrastruktursatsning som kommer att genomföras perioden 2004-2015 är den största i modern tid. Det är en glädjande och positiv utveckling som kommer att bidra till en långsiktigt hållbar transportförsörjning för både medborgarna och näringslivet. Olika delar av landet har olika transportbehov vilket självklart måste vägas in i planeringen av kommande infrastruktur. Detta innebär exempelvis att man ser till regionala förhållanden och befintlig infrastruktur. Samtidigt finns det delar av landet som genom sitt geografiska läge måste ses utifrån ett större perspektiv än det strikt regionala, och således bör prioriteras. Skåne är ett tydligt exempel. I mångt och mycket är infrastruktursatsningar i Skåne mer än enbart en regional fråga, de fyller också viktiga nationella funktioner och bör alltså ses mot denna bakgrund.
Skåne, med sitt specifika läge, tar emot i princip all internationell järnvägstrafik som går vidare till övriga Europa, vilket gör det angeläget att sätta järnvägsinvesteringen i Skåne i ett större sammanhang. Ett effektivt transportsystem är viktigt både för Skåne och för Sverige som helhet.
Vi har som ambition att få ett mer miljövänligt transportsystem, och att transportera gods på järnväg är ur miljösynvinkel bättre än landsvägstransporter. Ur det perspektivet har Skåne ett utsatt läge, eftersom de flesta transporter som ska till och från Sverige går genom Skåne. I och med utvidgningen av EU kommer det att skapas en ännu större marknad för tunga godstransporter genom Skåne till Baltikum.
Samtidigt kan vi se en bra utveckling då det gäller ökningen av persontransporter med tåg. Det här innebär naturligtvis att det blir trängsel på spåren, vilket i sin tur kan innebära hinder för utvecklings- och expansionsmöjligheter. Då får vi i stället se fler lastbilar på våra redan hårt belastade vägar. Skåne får inte bli en flaskhals för gods- och persontrafiken - något som också skulle ha negativa effekter på resten av landet.
Vi anser det helt nödvändigt att åtgärda detta genom att bygga ett nytt godsspår, bland annat av miljöskäl. Olyckor med farligt gods på senare år har ytterligare förstärkt argumenten för ett yttre godsspår. I vissa tätorter ligger bostadsbebyggelsen redan i dag på tio meters avstånd från järnvägen. De boende är hårt drabbade av buller och vibrationer och risken för olyckor skapar oro. 2005 räknar man med att det totalt ska transporteras 450 000 ton farligt gods per år.
Beträffande godstågstrafikens framtida utveckling är det vår övertygelse att den enda långsiktiga och hållbara utvecklingen för vår region är att skapa särskilda spår för denna trafik utanför våra tätorter.
Järnvägen måste vara en ryggrad i en hållbar utveckling av transportsystemet. Därför är det viktigt att skapa en heltäckande lösning för en framtida utökning av godstransporter i och genom Skåne. Satsningar på infrastrukturen i Skåne har en avgörande betydelse inte bara för regionen, utan också för hela Sveriges tillväxt.
Stockholm den 23 september 2004 |
|
Anita Jönsson (s) |
|
Ronny Olander (s) |
Bo Bernhardsson (s) |
Catherine Persson (s) |
Inger Jarl Beck (s) |