Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av trafiknykterhetslagstiftningen.
Riksdagen har fastställt att Nollvisionen ska vara det långsiktiga målet för trafiksäkerheten. Ingen skall dödas eller skadas allvarligt i trafiken.
Nollvisionen utgår ifrån att trafikolyckor inte alltid kan förhindras, då människor ibland gör misstag. Däremot går det att förhindra att trafikolyckor leder till dödsfall och allvarliga skador. Alla bär ansvar för att Nollvisionen kan bli verklighet. Politiker genom att stifta lagar för att möjliggöra en bättre trafiksäkerhet. Trafikanterna genom att följa dessa lagar.
Alkohol och trafik har tyvärr blivit en alltför ofta förekommande kombination. Vi har en tydlig lagstiftning vad gäller alkoholförtäring i samband med framförande av motorfordon. Däremot har vi ingen lagstiftning vad gäller alkohol i kombination med framförande av cykel i trafiken. Fortfarande är cyklister i hög utsträckning en grupp trafikanter som finns på samma körbanor som bilister. Ofta med litet "vingelutrymme".
Olycksanalysgruppen vid Norrlands universitetssjukhus har genomfört en undersökning bland 493 cyklister som sökt akutsjukvård för skallskada vid sjukhuset under tiden 1990-2003. Fyra av tio cyklister visade sig vara alkoholpåverkade. Bland cyklister under 15 år var ingen påverkad av alkohol. I åldersgruppen 15-30 år var 41 procent påverkade. I åldersintervallet 30-44 år var hälften påverkade, bland männen i denna åldersgrupp var andelen hela 58 procent. Alkohol kan i de flesta av dessa fall sägas vara grundorsaken till uppkomna skador. Inget talar för att situationen skulle vara annorlunda i andra delar av landet.
I anledning av vad som ovan anförts bör regeringen se över trafiknykterhetslagstiftningen så att den omfattar även cyklister.
Stockholm den 21 september 2004 |
|
Majléne Westerlund Panke (s) |