Motion till riksdagen
2004/05:T290
av Annika Qarlsson och Kenneth Johansson (c)

Kulturhistoriska motorfordon


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att mopeder upptagna i typintyg före 1/1 1975 är undantagna från kravet på registrering.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att släp och lastbilar äldre än 30 år skattebefrias.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om generella undantag från avgaskraven på fordon äldre än 30 år.2

1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.

2 Yrkande 3 hänvisat till MJU.

Motivering

Vet du vad ett Raketarsle är? Eller minns du Bärplockaren? Du kanske åkte i en fin gammal PV 544 när du var barn eller så har du en nu som rullar några mil varje sommar. Dessa rullande museer - bilar, mopeder, husvagnar, lastbilar - är kulturhistoria. Med våra gamla bilar och lastbilar finns det många minnen kopplade. De ägs av människor som på sin fritid svetsar, skruvar och putsar dessa pärlor som rullade ut från fabrikerna för många år sedan. Det är inga vanliga bruksbilar som rullar till jobbet i ur och skur. Ägarna tecknar historiska försäkringar via en MHRF-klubb eller någon annan intresseorganisation. Där man förbinder sig att inte använda fordonet till vardags- eller brukskörning utan enbart som hobbyfordon.

Den 30 juni 1952 trädde Mopedlagen i kraft. Mopedlagen förde med sig ett fordon med fyra friheter: ingen registrering, inget körkort, ingen skatt och till en början ingen försäkring. Men tiden går och utvecklingen med den. Registreringsfriheten är det som nyligen har utretts. Utredningen lämnade sitt betänkande till regeringen i slutet av juni i år där man reser krav på registrering av samtliga mopeder. Precis som kärt barn har många namn såär också mopeden älskad. Det har alltid varit vanligt att bygga om och ändra på sina mopeder, höga styren, plädar på limpan, olika lampor, omlackering, förhöjd framgaffel, flake handtag, backspeglar, nabbade däck o s v. Men det absolut vanligaste är förmodligen att trimma mopeden. I betänkandet så säger man att mopeder som är upptagna i typintyg utfärdade före 1 januari 1975 inte ska beröras. Och naturligtvis så måste mopederna fortfarande överensstämma med typintyget, med andra ord ej trimmade. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Att renovera bilar men ocksåäldre släp då framför allt husvagnar och i vissa fall lastbilssläp för att visa upp i samband med rallyn, utställningar och träffar, har blivit allt vanligare. Bilar äldre än 30 år är skattebefriade men inte släpen. Dessa renoverade och omskötta släp används ytterst lite, om möjligt ännu mindre än bilarna. För det är när dom rullar på vägarna som dom är kulturhistoria, med någon stolt ägare som med kärlek putsat upp kromet så det blänker. Arbetet med att bevara de historiska släpen är också en viktig pusselbit för vår fordonhistoria och skulle underlättas om också de befriades från skatt. Detta ges regeringen till känna.

Allt hårdare avgaskrav har införts ända sedan 70-talet. Avgaskraven som idag tillämpas på de historiska fordonen är från 1976, med vissa skärpningar. De gäller även retroaktivt, och några äldre bilmodeller har stora problem att klara dem, även om de är mycket välskötta, underhållna och inställda efter konsten all regler. Med tanke på det som tidigare anförts om det kulturhistoriska värdet så finns här anledning att göra undantag från gällande krav. Undersökningar visar att de historiska samlarfordonen utgör en försvinnande liten del av den totala trafiken, ca 1 promille. Därför föreslår jag att ett generellt undantag från avgaskraven införs för fordon som är 30 år eller äldre. Detta ges regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2004

Annika Qarlsson (c)

Kenneth Johansson (c)