Motion till riksdagen
2004/05:T283
av Stefan Hagfeldt och Gunnar Axén (m)

Utbyggnad av E 22


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnad av E 22.

Motivering

E 22 är en Europaväg som fortfarande har många brister. Satsningarna på denna mycket viktiga väg har varit alldeles för blygsamma genom åren. Det har visat sig att E 22:an har varit en av landets mest olycksdrabbade vägar. Samtliga olyckor kan inte byggas bort, men man kan konstatera att på fyrfiliga vägar med mitträcke inträffar oftast inga allvarliga olyckor. Fortfarande har E 22 långa sträckor med dålig sikt och begränsad vägbredd. Satsningen på trefilig väg med vajerräcke som byggs i dag, får säkert ner dödsolyckorna för bilisterna, medan motorcyklisterna kan råka mycket illa ut

Sydöstra Sverige ligger i direkt anslutning till två av Europas mest intressanta ekonomiska tillväxtregioner Öresundsregionen och Östersjön. Genom att dra nytta av dessa tillväxtzoner kan vi skapa en positiv utveckling, både inom sydostregionen och i Sverige som helhet. En upprustad Europaväg 22 är en nyckelfråga för om vi skall kunna utnyttja den tillväxtpotential som handelsvägarna österut över havet ger oss. E 22 går som en pulsåder genom södra och sydöstra Sverige. Den passerar ett antal stora hamnar med trafik österut. Denna trafik förväntas växa ytterligare. Det forna Östeuropa erbjuder möjligheter som vi bara sett början på. E 22 kan dessutom bli en transportled av växande betydelse för den expansiva Öresundsregionen. Nya tider kräver nya perspektiv. Den framtida utvecklingen i Öresundsregionen, Baltikum och östra Europa skapar nya flöden av trafik och handel runt Östersjön, förändringar där sydöstra Sverige och E 22 kan få en nyckelroll. För att ta vara på möjligheterna behövs en prioriterad satsning på infrastrukturen.

Det behövs utökade resurser till väginvesteringar, inte minst mot bakgrund av att tilldelningen varit alltför låg under senare år. Vi moderater vill satsa ytterligare resurser på detta område under de kommande åren. För att få en snabb utbyggnad av E 22:an kan en alternativ finansiering i form av PPP-projekt framstå som en samhällsekonomisk lösning. Det kan innebära nyckeln till en offensiv infrastrukturpolitik, där investeringar genomförs för att de är lönsamma och inte skjuts på framtiden på grund av bristande likviditet. Principerna ökar dessutom chanserna att nå etappmålen i trafiksäkerhet, samtidigt som tillgängligheten ökar tack vare att viktiga investeringar tidigareläggs. Regioner och kommuner längs E 22 (Region Skåne, Länsstyrelsen och Kommunförbundet i Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län och Östsam, Östergötlands län) har tillsammans med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Östsvenska Handelskammaren bildat ett partnerskap för E 22. Syftet är att åstadkomma upprustning.

I anslutning till E 22 ligger några av landets mest välbesökta turistmål. Hanöbukten och Österlen, Blekinge och dess skärgård, örlogsstaden Karlskrona, Glasriket/Kalmar/Öland, Astrid Lindgrens Småland och Gryts och Sankt Annas skärgårdar är alla upplevelseområden av mycket hög kvalitet. Besöksnäringen inom dessa områden ger årligen en ekonomisk injektion på flera miljarder kronor. Den fasta förbindelsen över Öresund gör också sydöstra Sverige mer lättillgängligt för danskar och tyskar. Vår förhoppning är att hela E 22:an har byggts ut inom tio år. Genom att satsa på fyrfilig väg med mitträcke är det lämpligt att efter utbyggnaden tillåta 110 km/tim på hela vägen.

Avslutningsvis vill vi framhålla att en av de första etapperna måste bli en förbifart Söderköping. De trafikproppar som uppstår sommartid på E 22:an förbi Söderköping är inte acceptabla.

Stockholm den 29 september 2004

Stefan Hagfeldt (m)

Gunnar Axén (m)