Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av mera pengar till Dalarnas vägar.
Dalarna är Sveriges fjärde största turistlän, efter de tre storstadslänen. Det är det i särklass största turistlänet i riket med över 16 miljoner gästnätter. År 2002 omsatte turisterna drygt fem miljarder i länet. Dalarna har, för att göra en jämförelse, dubbelt så många gästnätter som det femte största turistlänet, som är Jämtland.
Region Dalarna skriver så här, tänkvärda och informativa meningar:
"Dalarna har ett mycket stort behov att få till stånd en modern och stärkt transportinfrastruktur. För länets tillväxt och överlevnad behöver det skapas en närhet till den internationella och nationella marknaden, och näringslivets stora transportbehov behöver tillgodoses. Vi behöver också, för att behålla det på senare tid positiva flyttnettot, väsentligt förbättra möjligheterna till arbetspendling såväl till och från länet, som inom länet."
Mera data om Dalarnas län:
Dalarna är ett vidsträckt län, landets fjärde till ytan.
Dalarna är 35 mil i nord-sydlig riktning och 20-25 mil i öst-västlig riktning.
Region Dalarna konstaterar också detta: "Bebyggelse och näring är inte enbart koncentrerade till vissa orter. I Dalarna finns viktiga näringar spridda över hela länet, alltifrån den tyngre basindustrin i söder, tillverkningsindustrin och skogsnäringen i övriga delar av länet till den expanderande turistindustrin i Dalafjällen som är Europas största vinterturistområde. Denna spridning är Dalarnas styrka, men i transportinfrastruktursammanhang också en svårighet."
Det finns i dag stora brister i befintliga transportsystem i Dalarna. I flera viktiga avseenden är bristerna påtagligt större än i andra delar av landet, inte minst jämfört med de södra och mera tättbefolkade delarna. Särskilt märkbara är bristerna vad det gäller det lågtrafikerade vägnätet och de regionala stråken där eftersatt underhåll medför förhöjda transportkostnader och tillgänglighetsproblem."
Mera data om vägnätet i Dalarna:
Det statliga vägnätet omfattar ca 5.000 km.
Av dessa är 20 procent grusvägar.
15-20 procent av vägnätet är avstängt för tung trafik vissa perioder p g a tjällossningar.
516 bilar per 1.000 innevånare noterades den 1 januari 2002. Det är en ökning med drygt 40 bilar under de senaste fem åren.
Dalarna är, näst Gotland, det biltätaste länet.
Malungs kommun är den biltätaste kommunen i riket med 609 bilar per 1.000 innevånare.
Av länets innevånare bor 20 procent i glesbygd. Siffran för riket i helhet är 14 procent.
Då Region Dalarna bad vissa remissinsatser att yttra sig över den s k Länstransportplanen för åren fram till år 2015 kunde följande noteras som svar att "anvisade medel ej på något sätt räcker för nödvändiga investeringar". (Ansåg Region Siljan.) "Planeringsramen anses skrämmande låg i ett ytstort län som Dalarna." (Malungs kommun.)
Då det gäller väganslagen så utlovade dåvarande näringsminister Björn Rosengren - vid nedläggningen av Dalregementet - att vägen Falun-Ornäs skulle få byggas som en kompensation. Det löftet har regeringen sedan inte velat kännas vid.
Men i ett skriftligt svar till mig om löften i samband med Dalregementets nedläggning svarade Björn Rosengren exakt så här: ". att vissa investeringar på riksväg 50 skall tidigareläggas .".
Bygget kom igång, men inte genom regeringens försorg utan genom "förskott" från berörda kommuner. Bygget har också visat sig vara till nackdel för övriga väginvesteringar i Dalarna! Så var det knappast tänkt.
"Vägpengarna till Dalarna räcker inte - för snåla väganslag." Rubriken fanns i en dalatidning. Det är Vägverket som uttalar sig så skarpt.
Det behövs således mera pengar till vägarna i Dalarna. Viktiga investeringar som det nu inte finns pengar till de närmaste åren:
Väg 68 Mästerbo-Dicka. (Med i planen först 2010-2011)
Väg 50 Lamborn-Svabensverk (2011)
Väg 71 Ö Tandå-Bu i Malungs kommun (2011-2013)
Väg 71 Dala Järna-Vansbro (2013-2014)
Väg 266 Uppbo-Trollbo (2014-senare) Väg 71 Förbifart Yttermalung (2015-senare).
Därtill finns också den segslitna frågan om förbifarten i Ludvika och där kommunens styrande anser sig - med all rätt - styvmoderligt behandlade. Jag kan också nämna, för att ta ytterligare exempel på vägar som borde byggas, förbifart/genomfart i Mora och vägen Mora-Orsa, alltså väg 45.
Med det här som bakgrund borde det stå klart att det behövs mera väganslag till Dalarnas län.
Stockholm den 8 september 2004 |
|
Rolf Gunnarsson (m) |