Motion till riksdagen
2004/05:So8
av Ulla Löfgren och Maud Ekendahl (m)

med anledning av prop. 2004/05:70 Ökad patientsäkerhet på läkemedelsområdet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att föra in förskrivna läkemedel på ett smartcard.

Motivering

Regeringen föreslår en ny lag om läkemedelsförteckning. Det innebär att ett nytt personregister inrättas där det finns uppgifter om de läkemedel som förskrivits till en viss patient. Registret skall enligt förslaget föras av Apoteket AB. Registreringen skall enligt förslaget vara obligatorisk och ske utan patientens medgivande, medan tillgången till själva registret skall vara beroende av patientens medgivande.

Avsikten med registret sägs vara att komma åt missbrukare och äldre människor som överdoserar läkemedel. Ett annat problem som regeringen vill komma åt är att en person kan få läkemedel utskrivna till sig hos flera läkare, men under olika namn.

Vi delar regeringens uppfattning att detta är problem. Någon form av registrering skulle utan tvekan medverka till att patienter inte kan erhålla för stora mängder av samma eller likvärdiga läkemedel och därmed undvika att det sker överdosering av samma preparat.

Däremot delar vi inte uppfattningen att ett register hos Apoteket AB är den bästa lösningen på problemet. Det vore betydligt bättre om man redan hos den förskrivande läkaren kunde ta reda på vilka mediciner patienten redan har läkarrecept på.

Därför föreslår vi att man i stället för ett register hos Apoteket AB inför ett system med smartcard, där läkaren kan registrera och avläsa medicineringen. Då kan diskussionen föras på rätt ställe, dvs. mellan läkare och patient direkt. Apoteken slipper därmed kontrollen. Kortet kan med fördel anslutas till ett centralt register hos exempelvis Socialstyrelsen. Rent tekniskt är det heller inte något problem att utrusta sjukhus och vårdcentraler med en kod så att de kan läsa av patientinformationen direkt från registret.

Vårt förslag med ett kortavläsningssystem ser vi emellertid bara som en övergångslösning inför den dag då det finns ett nationellt journalsystem. Den dagen skulle kortet exempelvis kunna användas för att läsa av recepten elektroniskt på apoteket. Tyvärr inser vi att vägen dit är lång eftersom det inte ens finns en gemensam patientjournal på ett och samma sjukhus, utan att de är uppdelade klinikvis.

Stockholm den 3 mars 2005

Ulla Löfgren (m)

Maud Ekendahl (m)