Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förslag på hur man kan lösa problem med vissa berusningsmedel och preparat som inte är narkotikaklassade.
"Polisen i Borås riskerar att få lämna tillbaka 40 liter beslagtagen vätska som är lika farlig som GHB eftersom den ännu inte är narkotikaklassad. Först kom GHB, sedan GBL och nu BD. Boråspolisen fick lära sig en ny bokstavskombination i samband med en omfattande narkotikautredning. Bland annat omhändertogs en rödfärgad vätska som just visade sig vara BD, butandiol. Ett miljövänligt lösningsmedel som används legalt inom industrin. Men även som berusningsmedel - i kroppen omvandlas det till GHB. Eftersom preparatet inte är narkotikaklassat riskerar Boråspolisen att fååterlämna det, trots riskerna.
" Sådana citat borde inte behöva förekomma i vårt samhälle.
Enda chansen att få förverka drogen, alltså hälla ut den, är att, enligt uppgift, kunna hävda att det är fråga om ocker eller bedrägeri. Enligt andra uppgifter finns det i andra länder möjligheter att snabbt sätta upp ett ämne på akutlista med syfte att det inte ska behöva lämnas tillbaka till langare eller andra, dåämnen beslagtagits i samband med omhändertagande av berusade personer, oftast ungdomar.
Grundsyftet med GBL och BD är att erbjuda miljö- och användarvänliga alternativ till forna tiders hälsovådliga lösningsmedel. Produktionen omfattar åtskilliga ton per år.
Därför är det svårt att narkotikaklassa preparaten, trots att riskerna är kända, men något måste göras för att minska eller ta bort möjligheterna för ungdomar att berusa sig på dessa ämnen. Dessutom är det mycket troligt att nya ämnen med andra bokstavskombinationer tas fram som kan ge skador av likartat slag och då gäller det att det finns en lagstiftning som gör det möjligt att snabbt kunna reagera.
Mot bakgrund av ovanstående är det nödvändigt att regeringen snarast återkommer till riksdagen med förslag på hur man kan lösa ovanstående problem.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Lennart Kollmats (fp) |