Motion till riksdagen
2004/05:So659
av Anneli Särnblad och Kurt Kvarnström (s)

Regionala barnombud


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av lokala barn- och ungdomsombud.

Motivering

Många barn och unga vet inte vilka rättigheter och skyldigheter de har. Många vet inte ens att de har rätt att uttrycka sin åsikt i samhällsfrågor som rör dem eller att vuxna faktiskt måste lyssna på dem.

Barns och ungdomars inflytande behöver stärkas på många områden. Barnombudsmannen har överlämnat en rapport till regeringen, "Uppdrag barn och unga" där man bland annat föreslår att kommuner, landsting och regioner bör uppmanas att inrätta lokala företrädare för barn och unga och att de bör kallas barn- och ungdomsombud.

Redan i dag finns det lokala företrädare för barn och unga. De har olika benämningar, uppdrag, mandat och arbetsuppgifter. Några arbetar direkt med barn och unga, andra arbetar med att försöka stärka barnperspektivet i den organisation de arbetar i. Det kan ibland handla om att försöka få barn och unga delaktiga i beslutsfattandet eller se till att ett man har ett barn- och ungdomsperspektiv när man fattar beslut.

Det är oroande att kommuner, regioner och landsting i samband med besparingar väljer att dra in på verksamheter som vänder sig till barn och ungdomar. Deras röster måste tas på allvar och ett lokalt barn- och ungdomsombud kan vara ett sätt att stärka barns och ungdomars möjlighet att komma till tals i frågor som rör deras vardag. Det viktigaste barnkonventionsarbetet bör ske lokalt, det är där barnen och ungdomarna befinner sig.

Vi måste förbättra barns och ungas vardag på ett generellt plan. Och ofta handlar barns och ungas frågor och problem om sådant som i första hand måste ändras genom beslut på lokal nivå. Det kan handla om mobbning i skolan, farliga skolvägar eller brist på fritidsaktiviteter. Utöver detta behöver vi både i kommuner, landsting och inom statliga myndigheter förbättra barnperspektivet i beslutsfattandet. Det är också viktigt att det i beslutsfattande som rör barn och ungdomar tas hänsyn till barnkonventionen.

Ett lokalt barn- och ungdomsombud kan fungera som en länk mellan barn, ungdomar och vuxna. Ombudet ska ha ett tydligt uppdrag och ett starkt mandat som utgår ifrån barnkonventionen och svensk lagstiftning. Barn- och ungdomsombudet bör inte driva enskilda ärenden, men ska ha tillgång till handledning och juridisk rådgivning. Personer som erbjuds tjänst som barn- och ungdomsombud bör uppvisa utdrag ur det register som förs enligt lagen om belastningsregister. En komplettering av nuvarande lagstiftning bör utredas för att göra detta möjligt. Sekretesskydd bör införas för uppgifter om enskilda som framkommer i det lokala barn- och ungdomsombudets verksamhet. Reglerna bör motsvara de som gäller inom socialtjänsten.

Den beskrivna situationen bör få en ordentlig översyn.

Stockholm den 30 september 2004

Anneli Särnblad (s)

Kurt Kvarnström (s)