Motion till riksdagen
2004/05:So651
av Ulrik Lindgren m.fl. (kd, m, fp, c)

Antroposofiska läkemedel i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att regleringen av de antroposofiska läkemedlen får en långsiktig lösning.

Motivering

Antroposofiska läkemedel framställs huvudsakligen av växter och mineraler. Det finns olika framställningsmetoder, en del av medlen framställs enligt homeopatiska metoder.

Medlen finns som orala, utvärtes, injektioner, ögondroppar och suppositorier.

Sortimentet är mycket stort. Antroposofiska läkemedel förskrivs av legitimerade läkare som har ansvar för deras effekt.

Vidarkliniken eller av Vidarkliniken utsedd ombud har sedan 1987 fått försäljningstillstånd för vissa antroposofiska läkemedel för att möjliggöra en försöksverksamhet. Tillståndet gavs med stöd av 5 § första stycket i läkemedelslagen, där det föreskrivs att ett läkemedel får säljas först sedan det godkänts för försäljning. Enligt 5 § andra stycket i lagen får ett läkemedel efter tillstånd även säljas i andra fall om det finns särskilda skäl. Frågor om tillstånd enligt 5§ andra stycket prövas enligt 7 § första stycket i lagen av regeringen eller efter regeringens bemyndigande, Läkemedelsverket. Sedan 1987 har dispensen förlängts i 12 regeringsbeslut. Den är förbunden med vissa villkor. Den omfattar samtliga i Weleda AB:s och Walas kataloger upptagna medel med undantag av en särskild lista. Nuvarande dispens gäller till utgången av 2006 eller den tidigare tidpunkt som regeringen fastställer.

Under alla åren har de antroposofiska läkemedlen inte kunnat registreras i Sverige p.g.a. svåruppfyllda dokumentationskrav och registreringskostnader i relation till antalet sålda medel.

Regeringen har 1997 och 2000 gett Läkemedelsverket i uppdrag att inordna de antroposofiska läkemedlen i befintlig lagstiftning eller komma med förslag till lagändringar. Intentionen var att långsiktigt förbättra tillgängligheten för de antroposofiska läkemedlen. Det har inte varit möjligt att inordna de antroposofiska läkemedlen i befintlig lagstiftning och Läkemedelsverket har inte heller gjort förslag till ändrad lagstiftning. Dispensen förlängdes i avvaktan på nya EU-direktiv.

Beslut om nytt EU-direktiv fattades i december 2003. Det innehåller ingen reglering för antroposofiska läkemedel.

I direktivet för homeopatika 2004/27, artikel 16/2A ges möjlighet för medlemsländer att bibehålla eller införa särskilda regler i sitt territorium som avviker från dem som hänvisas till i artikel 14 (beskriver vad som betraktas som homeopatika).

För att de antroposofiska läkemedlen skall finnas kvar i Sverige måste regeringens uppdrag att långsiktigt göra dem tillgängliga aktualiseras. EU-direktivet skall implementeras i den svenska lagen före oktober 2005.

Kommer 5 § och 7 § att finnas kvar och därmed dispensmöjligheten? Hur kommer artikel 16/2 i direktivet för homeopatika att implementeras i den svenska lagen?

Vi anser att det är viktigt att regleringen av de antroposofiska läkemedlen får en långsiktig lösning. Det är viktigt för de patienter som nyttjar läkemedlen och det är viktigt att utövarna av antroposofisk medicin får besked om villkoren för sina läkemedel. Utan besked kan Vidarkliniken inte fortsätta sin verksamhet. En verksamhet som av regeringen värderas vara av riksintresse.

Stockholm den 5 oktober 2004

Ulrik Lindgren (kd)

Anne Marie Brodén (m)

Marita Aronson (fp)

Birgitta Carlsson (c)