Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av regionala resurscentrum med fokus på utsatta barn.
I Malmö finns idag ett barnkriscentrum vars målgrupp är barn och ungdomar i åldern 0-18 år som varit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp samt deras familjer. Kriterierna är, barn med fysiska skador, barn som berättat om misshandel eller sexuella övergrepp, barn som berättat om konkreta, allvarliga hot, våldtäktsoffer, det vill säga ungdomar under 18 år som varit utsatta för våldtäkt av förövare utanför familjen, barn som utsatts för sexuella övergrepp på förskola/skola samt offer för barnpornografi. Man har också identifierat vilka ärenden man inte arbetar med.
Barnkriscentrums målsättning är, att med barnet i centrum, etablera en fungerande samverkan mellan olika myndigheter. Syftet är att barnet/familjen skall få ett bra bemötande i krisen. Barnet skall inte behöva träffa olika myndighetspersoner på olika ställen utan krisbehandling skall kunna komma igång snabbt i samband med läkarundersökning och polisintervju. Alla intervjuer av barn sker på barnkriscentrum.
Målsättningen är också att socialsekreterarna på barnkriscentrum skall samla in kunskap och aktuell forskning för att kunna ge stadsdelarna bra service, hjälp och stöd i dessa svåra ärenden.
Vid fysisk misshandel kommer rättsläkare till barnkriscentrum och gör alla undersökningar på barn upp till 18 år. Behövs sjukvård skall barnen erhålla vård på barnkliniken i Malmö.
Forskning på området säger att samrådsgrupper medför samordningsvinster. För barnet är det tryggt att bara behöva gå till ett ställe och träffa samma personer. I anslutning till polisintervju kan barn få stöd direkt vilket är en bra förutsättning för vidare behandlingsarbete och förhindrar traumatisering. Forskning visar också att de barn som fått bearbeta de upplevelser de varit med om mår bättre än de som inte fått tillfälle till det. Informationen till föräldrarna blir tydlig eftersom alla professionella runt barnet har samma synsätt. Barnet behöver inte upprepa sin historia för många myndighetspersoner. En annan samarbetsvinst är att ansvarsfrågan blir klargjord, vem gör vad i ärendet.
Om barnet känner sig tryggt, berättar de mera och gör det lättare för polisen att få fram bevis. Utredningarna blir därmed mer rättssäkra.
Vi tror att ett barnkriscentrum skapar förutsättningar för att undvika missförstånd och konflikter mellan myndigheter och därmed ökar samarbetsviljan. Detta ger på sikt bättre handläggningsmetoder och ger möjlighet till metodutveckling, något som kommer de drabbade barnen och familjerna till gagn. Detta leder sannolikt till ångestreducering och resursbesparing för alla inblandade.
Vi tror att regionala barnkriscentrum sannolikt ökar förutsättningarna för att det första bemötande av barnet/familjen blir bra, vilket är viktigt för familjens fortsatta kontakt med myndigheter framdeles, detta bör därför stödjas och uppmuntras.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Gunilla Tjernberg (kd) |
|
Magdalena Andersson (m) |
Marita Aronson (fp) |
Birgitta Carlsson (c) |