Motion till riksdagen
2004/05:So617
av Barbro Feltzing (mp)

Reumatologisk sjukdom


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bevara reumatologin som egen basspecialitet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning på den reumatologiska sjukdomen sklerodermi.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta professurer i reumatologi vid universitetssjukhusen.1

1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till UbU.

Viktigt att bevara reumatologin som en egen basspecialitet

Det bör ges regeringen tillkänna att reumatologin i fortsättningen får status som en egen basspecialitet. Forskning och resurser är ett måste för att så småningom kunna komma fram till vad som orsakar reumatism, som drabbar så många människor. För att få ett någorlunda gott liv för många reumatiker, så måste det säkras att reumatologin inte försvinner in under någon annan hatt.

En reumatologisk sjukdom

Sklerodermi är en ovanlig bindvävssjukdom, som har fått sitt namn av latinets ord för hård hud. Det är en immunförsvarssjukdom och sorterar under de reumatologiska sjuk­domarna. Vid sklerodermi uppträder tre olika rubbningar. Ett förändrat immunförsvar ger upphov till autoantikroppar, en förändring av de små blodkärlen leder till att blod­cirkulationen försvåras, och en ökad bindvävsbildning uppträder i hud och inre organ.

Bindväven i de inre organen och i huden drabbas. Förändringen i blodcirkulationen leder till en ökad köldkänslighet i händer och fötter, ett s.k. Raynaudfenomen. Led- och muskelvärk, trötthet och ögon- och muntorrhet är några av symtomen.

Diagnosen bör ställas så tidigt som möjligt, för att behandling av de inre organen skall komma igång snabbt. Symptomen uppträder oftast först efter att påverkan har pågått en tid.

Forskning saknas

Det finns idag ingen behandling som botar sjukdomen men inflammationsdämpande läkemedel används. En ökad forskning behövs för att om möjligt få fram behandlings­former, som botar eller minskar besvären av sjukdomen. Sklerodermi är troligen underdiagnostiserad.

Sjukdomen är dåligt känd hos allmänheten, men även inom sjukvården i allmänhet är bristen på kännedom om sjukdomen markant.

Brist på reumatologer

Det råder nu brist på utbildade reumatologer. Detta måste åtgärdas. En åtgärd vore att inrätta fler professurer i reumatologi vid universitetssjukhusen, vilket skulle kunna medverka till att bristen på reumatologer idag minskas.

Stockholm den 5 oktober 2004

Barbro Feltzing (mp)