Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i EU föra in folkhälsoaspekten och verka för att införselkvoterna sänks till en nivå som kan anses rimlig för privat bruk.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att aktivt söka internationella allianser för att gemensamt verka för att i EU minska alkoholkonsumtionen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i EU verka för en gemensam höjning av minimiskatterna på alkohol.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att omedelbart tillse att tull och polis får utökade resurser för att stoppa den illegala försäljningen av alkohol.2
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alkoläsk och andra särskilt för ungdomar inriktade alkoholprodukter i livsmedelshandeln.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en riktad informationskampanj till ungdomar.
1 Yrkandena 1 och 3 hänvisade till SkU.
2 Yrkande 4 hänvisat till JuU.
Så sent som 1998 drack svenskarna drygt åtta liter ren alkohol per person och år. I år beräknas konsumtionen hamna på runt 10,5 liter vilket är en ökning med nästan 30 procent.
Det finns ett direkt samband mellan ökad konsumtion och ökade alkoholproblem och det har sedan 1998 noterats ett kraftigt antal ökade fall av alkoholförgiftning. Konsumtionsökningen beror till största delen på att införselkvoterna för alkohol höjts till orimliga nivåer - 230 liter per person/resa för personligt bruk. Det är i praktiken fri införsel av alkohol eftersom utökad kvot dessutom kan erhållas för speciella tillfällen.
Regeringen bör i EU föra in folkhälsoaspekten och verka för att införselkvoterna sänks till en nivå som kan anses rimlig för privat bruk och aktivt söka internationella allianser för att gemensamt verka för att i EU minska alkoholkonsumtionen. Regeringen bör även i dessa sammanhang driva linjen om en gemensam höjd minimiskatt på alkohol.
Den i praktiken fria införseln har inneburit att personer satsat på illegal alkoholförsäljning till framförallt ungdomar. Vid en mängd orter försäljs numera alkohol från diverse skåp- och personbilar utan att polisen har resurser att ingripa. Detta är helt otillfredsställande och regeringen bör därför omedelbart tillse att tull och polis får utökade resurser för att stoppa denna illegala försäljning.
Det har under en tid funnits alkoholblandad läskedryck som blivit mycket populär inte minst bland unga flickor. Det räknas formellt som öl och har fått karaktären av ungdomsdryck med 3,5 volymprocent. Problemet med sådant öl från livsmedelsbutiker med mera som säljs till tonåringar har uppmärksammats många gånger och det har också framkommit att alltför många affärer inte sköter åldersgränsen. Om affärsintressen kan framtvinga att alla slags alkoholdrycker med denna alkoholstyrka skall likabehandlas när det gäller försäljning i livsmedelshandeln kommer olika företag att ha utrymme att i vanliga butiker sälja starkare cider, alkoläsk och en rad andra produkter som ges en sådan alkoholstyrka att de blir berusningsmedel, där unga eller mycket unga människor är målgruppen för marknadsföringen. Det är därför angeläget att regeringen snarast överväger den här situationen och återkommer till riksdagen med de lagändringar som kan behövas.
För att få bukt med alkoholmissbruket främst bland ungdomar krävs ett helt batteri av åtgärder. Informationens betydelse har ifrågasatts varför det är viktigt att de informationsinsatser som görs verkligen når målgruppen på ett effektivt sätt. Förebilder från "kändisvärlden" har visat sig ha betydelse för de yngre åldrarna och borde kunna användas med framgång. Regeringen bör därför ansvara för en riktad ungdomskampanj i syfte att minska alkoholanvändningen.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Anita Brodén (fp) |
Runar Patriksson (fp) |