Riksdagen begär att regeringen i det fortsatta arbetet mot alkoholmissbruk tar i beaktande vad som anförs i motionen.
Det är inte bara alkoholens fel att vi får missbrukare av alkohol. Orsaken måste också sökas på annat håll. Men traditionellt har bekämpningen av alkohol fokuserats på att begränsa tillgången på alkohol genom höga priser och få ställen där man kan köpa alkohol. Nu håller detta verktyg dessutom på att glida oss ur händerna om vi inte gör något. Gigantiska införselkvoter, som möjliggör köp som täcker tvåårs förbrukning för en normalkonsument, i kombination med illegal vidareförsäljning har gjort att vem som helst när som helst kan komma över nästan obegränsade mängder mycket billig sprit.
Givetvis ska vi inte ge upp och släppa Systembolaget. Får vi Systembolaget att fungera innebär det att vi kan skjuta upp många ungdomars alkoholdebut och se till att de inte kan få tag i billig sprit. Därmed förebygger vi samtidigt alkoholproblem och missbruk. Men trygghet i vardagen och en ljus framtidstro är också viktiga instrument för att förebygga att människor tar till alkohol för att lösa sina personliga problem. Vi är övertygade om att Sveriges internationellt sett låga alkoholskador (åtminstone hittills) inte bara beror på en restriktiv alkoholpolitik utan även på en fungerande välfärd och socialpolitik. Att slå vakt om detta är det viktigaste vi kan göra för att våra medmänniskor inte ska bli missbrukare.
Systembolagets roll som konsumentupplysare och drivkraft för sociala projekt måste utvecklas. Systembolagets nuvarande roll som alkohol- och socialpolitiskt instrument utnyttjas inte fullt ut. Systembolaget bör stödja lokala aktörer som är beredda att driva t.ex. kulturella och socialpolitiska projekt - inte minst i grundskolan, där det förebyggande arbetet är A och O.
Det finns många möjligheter att arbeta med den socialpolitiska dimensionen av missbruket. I ett spännande projekt, kallat Alkoholtypologin, kan man läsa att högkonsumenter och missbrukare främst återfinns i två grupper av befolkningen. En grupp är de som njuter av mat och dryck och gärna dricker för mycket, en annan är de som "löser" sina personliga problem med hjälp av alkohol.
Den senare gruppen borde vara måltavla för socialpolitiska initiativ. Vilken typ av livskris har fått dem att ta till alkoholen? Hur ska man jobba för att undvika att de hamnar i kris? Det här är ett område som är försummat och som borde vara en utmaning för alla som arbetar för solidaritet, gemenskap och alla människors lika värde.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Hillevi Larsson (s) |
|
Inger Jarl Beck (s) |
Anders Bengtsson (s) |